Vad betyder Larmklass? Guide till larm- och säkerhetsklasser
För privatpersoner, verksamheter och fastighetsägare är det avgörande att välja rätt larmsystem. Oavsett om det handlar om ett försäkringskrav, myndighetskrav eller krav från fastighetsägare, måste inbrottsskyddet motsvara lämplig risknivå. I den här guiden får du en tydlig genomgång av vad de olika larmklasserna och säkerhetsklasserna innebär enligt svensk standard (SSF).
Förstå det verkliga behovet av Larmklass för din verksamhet
Vi på Safeland får ofta förfrågningar på system med larmklass 1 och 2 utan att det finns sådana krav. System med högre larmklassning är dyrare, men inte nödvändigtvis bättre. Därför betalar många företag betalar mer än vad de behöver och får system som är svårare att förvalta. Om kravet på en specifik larmklass kommer från ett försäkringsbolag, kan det vara klokt att utmana kravet till ett högkvalitativt och Larmklass-R-certifierat system med larmcentral. Vår erfarenhet och uppfattning är att en lägre larmklass kan ge bättre skydd men samtidigt halvera kostnaden.
Vad är en larmklass?
En larmklass definierar nivån på inbrottsskydd som ett larmsystem ska uppfylla enligt standarder som SSF 130 och SSF 140 (utfärdade av Stöldskyddsföreningen, SSF). Larmklassen är baserad på på objektets stöldbegärlighet, hotbild och verksamhetsform.
Larmklass framgår ofta i försäkringsbrev, kravspecifikationer från fastighetsägare eller i samband med projektering av nya lokaler.
💡OBS! Det är viktigt att komma ihåg att många verksamheter inte har krav på larmklassade system. I praktiken räcker det ofta med ett system som är tekniskt robust, professionellt installerat och som möter det verkliga skyddsbehovet – utan att följa en viss SSF-klass.
Försäkringsbolag kan exempelvis ha krav på SBSC-certifierad och auktoriserad larmcentral. Detta går att åstadkomma för larm med och utan specifik larmklass.
Olika grupper av larmklasser
I Europa finns det certifieringsorgan som inte överensstämmer med det svenska. Exempelvis har även Safelands trådlösa larmsystem ”Grade 2” i Europa, vilket innebär att den är certifierad för att skydda fastigheter med relativt hög säkerhetsklass.

I Sverige finns endast en klassning för trådlösa system, Larmklass R. För trådburna larmsystem finns klasserna Larmklass 1-4. Det innebär att trådlösa larmsystem inte kan uppfylla kraven i Larmklass 1-4.
Larmklass för privatbostäder
För privathushåll dominerar trådlösa larmsystem sedan mer än 20 år tillbaka. Försäkringsbolag ger ofta incitament på SBSC-certifierade larmcentral, men kräver inte Larmklass på system. I dagsläget saknar mer än 90% av hemlarm i Sverige larmklassning.
Notering: Safelands system är certifierat med Larmklass R, det vill säga den enda certifieringen ett trådlöst larmsystem kan få i Sverige.
Är trådburna larmsystem säkrare än trådlösa?
Vissa trådlösa larmsystem är minst lika säkra som trådbundna system. Det beror på att säkerheten i ett larmsystem främst beror på hur smart mjukvaran är och hur systemet är uppbyggt, inte huruvida enheterna kommunicerar via kabel eller trådlöst.
Samtidigt är det viktigt att förstå att skillnaden i säkerhetsnivå mellan olika trådlösa system är mycket större än mellan trådbundna. Många trådlösa larmsystem har brister i säkerheten, till exempel dålig kryptering eller skydd mot störningar, vilket även uppmärksammas i media.
Larmklass R
Larmklass R (SSF 140) är en specialanpassning för trådlösa larmsystem.
Trådlösa larmsystem, även mycket säkra och moderna, kan inte klassas högre än Larmklass R enligt dagens standard. Det betyder dock inte att de är mindre säkra i praktiken. Tvärtom kan trådlösa system ofta erbjuda bättre flexibilitet, snabbare installation och hög teknisk säkerhet, men nekas högre klassning enbart på grund av att det är trådlöst.
Larmklass 1-4 kräver mer än ett certifierat larmsystem
SSF bedömer kriterierna för Larmklass 1-4. För system med Larmklass 2 och högre krävs behörig och certifierad anläggarfirma samt även behörig installatör. Installationen och dimensioneringen behöver dessutom uppfylla vissa krav kring antalet sensorer och redundans
Larmklass 1 – Hög Basnivå
- Tillämpning: Företag med förhöjd risk för stölder med högre lösöre
- Risknivå: Medel
- Exempel på krav: Inbrottsdetektering på dörrar och fönster, rörelsedetektorer, larmöverföring till larmcentral
- Certifiering: Systemet och installatören ska uppfylla SSF 130:8
Den vanligaste nivån för larmsystem för de företag som har krav på Larmklass.
Larmklass 2 – Förhöjd säkerhet för företag och värdehantering
- Tillämpning: Butiker, kontor, verksamheter med låsbar förvaring av stöldbegärliga varor
- Risknivå: Medel/hög
- Exempel på krav: Dubbla kommunikationsvägar för larmöverföring, sabotage- och manipulationsskydd, högre redundans
- Certifiering: SSF 130:8 eller SSF 140
Används ofta som krav av försäkringsbolag för kommersiella lokaler.
Larmklass 3 – Högsäkerhet för säkerhetsobjekt
- Tillämpning: Juvelerare, elektroniklager, tobaksdistributörer
- Risknivå: Hög
- Exempel på krav: Fysiskt skydd i kombination med avancerad detektering, krypterad larmöverföring, automatiserad larmverifiering
- Certifiering: SSF 130:8 / SSF 140, ofta i kombination med Säkerhetsklass 2 eller 3
Används när konsekvensen av ett inbrott är mycket stor.
Larmklass 4 – För särskilt skyddsvärda objekt (militära, statliga)
- Tillämpning: Högkänslig infrastruktur, myndighetslokaler, säkerhetsklassade anläggningar
- Risknivå: Extremt hög
- Exempel på krav: Flerlagerdetektering, krav på redundans och fysisk åtkomstkontroll
- Certifiering: Endast ett fåtal system är godkända i denna klass
Detta är den mest avancerade larmklassen och kräver i regel komplettering med fysiskt skalskydd och tillträdeskontroll.
Vad är skillnaden mellan larmklass och säkerhetsklass?
Det är viktigt att skilja mellan:
- Larmklass (tekniska krav på larmsystem enligt SSF 130/140)
- Säkerhetsklass (enligt Säkerhetsskyddslagen – definierar skyddsvärde för samhällsviktiga funktioner)
Säkerhetsklass 1, 2, 3 är för anställningar och objekt som hanterar skyddsvärd information, medan larmklass beskriver teknisk intrångsskydd.
Säkerhetsklassen kan dock styra nivån på larmklass, exempelvis kan ett serverrum i Säkerhetsklass 2 kräva Larmklass 3.
Behöver alla verksamheter ett larmklassat system?
Nej, det är en vanlig missuppfattning. Faktum är att de flesta verksamheter inte har ett uttryckligt krav på larmklass från försäkringsbolag eller myndigheter. Ett korrekt installerat, professionellt larmsystem kan vara minst lika effektivt i praktiken, ibland mer, utan att vara klassat enligt SSF.
Högre larmklass leder normalt till högre kostnader, begränsad urvalet och i viss mån resulterar ofta i äldre teknik.
Slutsats
Om du har fått krav från ett försäkringsbolag, en myndighet eller fastighetsägare är det avgörande att välja rätt larmklass. Men om inga sådana krav finns bör du utgå från ditt verkliga skyddsbehov, inte bara från vad som står i en standard.
Trådlösa larmsystem idag håller ofta mycket hög säkerhet, även om de inte får den formella SSF-klassificeringen utöver Larmklass R.
Kontakta Safeland om du är i behov av larmsystem. Oavsett kravet på larmklass ser vi till att du får ett säkerhetssystem som är anpassat för era behov och ofta till betydligt lägre kostnad.
Kontakta Safeland för offert eller prisuppgift på larmsystem oavsett krav på larmklass.