Vad gör jag vid larm?

Inbrottslarm

  • Ta dig till platsen och observera på lagom avstånd. Se om du upptäcker något avvikande, titta extra på dörrar eller fönster. I chatten framgår det normalt vilken sensor som löst ut, exempelvis ”Källardörr”.
  • Informera övriga personer i chatten om vad du ser.

Om misstänkt inbrott

  • Larma Polisen genom att ringa 112. Du ska aldrig ingripa fysiskt – det är Polisens jobb att gripa.
  • Skräm tjuven om denne håller på att bryta sig in, exempelvis genom att ropa högt.
  • Fotografera tjuvarna, personer på gatan och deras fordon för att samla bevis.
  • Följ tjuvarnas flykt på lagom avstånd om du har möjlighet samtidigt som du håller kontakt med Polisen.

Professionella tjuvar planerar och startar normalt inbrott genom att planera en flyktväg för att minska riskerna för konfrontation. En av anledningarna till att inbrottstjuvar undviker sammandrabbningar är att straffskalan är mycket högre än inbrott om en sammandrabbning skulle ske. Om de blir upptäckta avlägsnar de sig normalt fort från platsen.

Brandlarm

Vid tillfället när en brandvarnare löser ut är faran oftast mycket liten.  Vid utvecklad eldsvåda bör stor försiktighet iakttas. I webchatten framgår normalt vilken eller vilka brandvarnare som löst ut.

Vid rökutveckling

Titta in i bostaden och gör en bedömning om orsakerna till varför brandvarnaren har startat. Rökutveckling i köket så beror sannolikt på kvarglömd mat i spis eller ugn. Då kan man i många fall åtgärda orsaken direkt och inget samtal till 112 behövs. Har den boende digitalt dörrlås går det normalt att öppna med kod eller från distans.

Vid synlig brand

Eftersom bränder kan te sig på många olika sätt behöver man göra en bedömning vid varje aktuell situation, samt vilken ordning olika insatser skall göras. Här är generella tips.

  • Rädda först dem som är i livsfara – men utsätt dig inte för onödiga risker. Kom ihåg att den giftiga röken alltid stiger uppåt. Ta dig ner under röken – nere vid golvet är det lättare att se och andas. Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus. Om du kommer till en stängd dörr – öppna den inte utan att först ta reda på om det brinner på andra sidan. Känner du på dörren upptill och den är varm brinner det förmodligen på andra sidan. Stäng alla dörrar bakom dig. Stängda dörrar hindrar branden från att sprida sig snabbt och gör att räddningstjänsten vinner tid.
  • Varna alla dem som hotas av branden så att de också kan sätta sig i säkerhet.
  • Larma räddningstjänsten genom att ringa 112. Möt upp räddningstjänsten när de kommer.
  • Släck branden om du bedömer att du klarar det. Använd en brandsläckare och rikta mot glöden – inte på lågorna.
Kundvagn0
Din kundvagn är tom!
Fortsätt handla