Laddning av elbilar – viktigt att veta om brandskydd

Laddning av elbil

Laddning av elbilar – viktigt att veta om brandskydd

Dela inlägg

Elbilar blir allt vanligare i Sverige, och därmed ökar antalet laddboxar i garage. Denna nya teknologi innebär förändrade brandrisker och därmed behovet av anpassat brandskydd. I följande artikel kommer vi att ta upp viktiga faktorer att överväga vid installation av laddare och brandskydd i garaget.

Vad gör elbilsbränder så allvarliga?

Dagens elbilar är utrustade med stora och tunga litiumjonbatterier som är placerade dolt i bilens underrede. Batterierna kan bli överhettade och orsaka något som kallas för “termisk rusning”. Det resulterar i extremt höga temperaturer och till och med utsläpp av giftiga gaser från batteriet (se exempel på elbildbrand här). Detta innebär en utmaning för räddningstjänsten eftersom batterierna är placerade på undersidan av bilen och svåråtkomliga vid släckning av bränder.

Brinner elbilar oftare än fossilbilar?

Forskning och statistik visar på att elbilar brinner mer sällan än fossildrivna bilar. Detta kan förklaras av att det är det fossila drivmedlet som antänds vid bränder, men även att flottan av elbilar är yngre än fossildrivna. De flesta bränder som uppstår hos elbilarna sker i samband med laddningen.

4 Tips på brandskydd i garage och hur du laddar säkert:

1) Godkänd laddbox avsedd för ändamålet

För korrekt och säker laddning av elbilar är det viktigt att använda en godkänd laddbox. Ingen laddning bör ske genom motorvärmaruttag eller vanligt eluttag eftersom strömförbrukningen vid laddning av elbil är mycket högre och belastning av nätet kan ske under lång tid. Motorvärmaruttag eller vanligt eluttag ska inte användas.

2) Uppkopplade brandvarnare i garaget

Traditionella brandvarnare med en siren är otillräckliga i garage då det sällan finns människor närvarande som kan höra varnaren och agera snabbt. Vi rekommenderar uppkopplade brandvarnare med “smart utlarmning” i garaget. Du får larm i en app om brandvarnaren aktiveras, vilket gör att du kan agera snabbt. Larmet kan också skickas till flera mottagare för ökad säkerhet.

3) Se över brandsläckarna i garaget

Traditionell pulver- eller skumsläckare gör ingen skillnad i samband med termisk rusning i ett batteri. I stället finns det särskilda brandsläckare som är lämpliga för denna typ av bränder. Vi rekommenderar att rätt typ av brandsläckare finns i anslutning till en laddstation. 

4) Se över brandskyddet i sin helhet

Tänk även på att den verkliga brandrisken även har att göra med med vilka andra fordon och material i garaget som kan starta en brand. Var därför noga med att se övriga brandskyddet i sin helhet, inklusive löst material, olja från läckande bilar, etc.

Förebygg riskerna för brand

Elbilar och laddstationer kommer bli allt vanligare i framtiden, därför är det viktigt att du är medveten om vilka risker som finns, och hur du på bästa sätt kan förebygga dem.


Har du frågor eller vill veta mer om Safeland? Hör av dig till oss via formuläret nedan!

Dela inlägg

Kundvagn0
Din kundvagn är tom!
Fortsätt handla