Så här agerar du om du ser ett inbrott?

Så här agerar du om du ser ett inbrott?

Dela inlägg

På Safeland får vi ofta frågan vad man skall göra om man bevittnar ett pågående inbrott hos grannen. Man behöver inte vara Stålmannen för att agera. Alla kan göra en insats utan att riskera sin hälsa.

Safelands hemlarm är uppkopplade till grannar genom samverkansappen. Tjänsten används redan av 100.000 personer i Sverige som hjälps åt. Appen innebär att du som granne kan få omedelbar information om att det pågår ett inbrott hos din granne.

Undersökningar och forskning visar att tjuvar är mer rädda för grannarna än vad de är för Polis och väktare. Det beror på att deras snabbhet innebär hög risk att bli upptäckt och gripen.

Vår statistik visar att första insats sker i genomsnitt efter två minuter efter att larmet löser ut. Polisen och väktare tar oftast mer än 15 minuter på sig att komma till platsen. 

Tips på hur du skall agera när du bevittnar inbrott

  • Larma Polisen genom att ringa 112
  • Informera övriga grannar i Safeland-appen att något sker genom akutknappen eller som ett inlägg
  • Skräm tjuven om denne håller på att bryta sig in, exempelvis genom att ropa högt.
  • Fotografera tjuvarna, personer på gatan och deras fordon. Säkerställ att du får med registreringsnummer
  • Följ tjuvarnas flykt på lagom avstånd om du har möjlighet samtidigt som du håller kontakt med Polisen och uppdaterar grannarna i Safeland-appen

Skall man även gripa tjuven?

Det är tillåtet för privatpersoner att gripa en inbrottstjuv och hålla tjuven fast till Polisen tar över gripandet, ett så kallat envarsgripande. Safeland avråder dock från att ingripa fysiskt, trots att det statistiskt är mycket ovanligt att inbrottstjuvar blir våldsamma.  

Kontakta oss eller beställ här om du vill du ha hjälp med nytt hemlarm som har stöd för Safeland Connect?


Har du frågor eller vill veta mer om Safeland? Hör av dig till oss via formuläret nedan!

Dela inlägg

Kundvagn0
Din kundvagn är tom!
Fortsätt handla