Så undviker du vattenskador under semestern

vattenskador under semestern

Så undviker du vattenskador under semestern

Dela inlägg

Under semestern kan en vattenläcka ställa till med stor skada, i värsta fall kan vattnet strömma ut i flera dagar. Vi tipsar om 6 sätt att förebygga och upptäcka vattenskador i tid – även när du är bortrest med hjälp av smart teknik.

Vattenskador ökar – köket det mest drabbade rummet i bostaden

Vattenskador är ett växande problem i Sverige. Vattenskadecentrum rapporterade att 35 205 vattenskador registrerades till försäkringsbolag under 2022. De flesta vattenskador inträffar i köket, där det framför allt är diskmaskin och kyl/frys som orsakar problem.

Bild Vattenskadecentrum

6 tips på hur du förebygger och upptäcker vattenskador under semestern

  1. Stäng av vattnet: Om du är iväg under en längre tid kom ihåg att vrida av huvudkranen.
  2. Kontrollera rören: Ta en titt under vasken och handfatet för att säkerställa att det inte finns några läckage eller andra problem.
  3. Använd droppskydd: Vattenläckage kan uppstå inte bara från diskmaskinen, utan även från kylskåp och frys. Detta kan orsaka fuktskador om det skulle bli strömavbrott. Se till att använda droppskydd under dessa apparater.
  4. Rengör kylskåpet och töm frysen: Se till att kylskåpet är rent och att avrinningshålet inte är täppt. Om du ska vara borta länge kan det vara en bra idé att tömma och stänga av frysen.
  5. Använd vattenanslutna maskiner rätt: Undvik att sätta igång diskmaskinen precis innan du lämnar lägenheten. Även om det kan vara lockande att komma hem till ren disk.
  6. Installera smart vattenlarm: Ajax uppkopplade vattenlarm använder smart teknik för att tidigt upptäcka fukt och vattenläckage, och skickar omedelbart ett larm till utvalda mottagare via en smartphone-app. Enheten är mindre än en tändsticksask och kan enkelt bli placerad på önskad plats, exempelvis under diskhon i köket.

Har du frågor eller vill veta mer om Safeland? Hör av dig till oss via formuläret nedan!

Dela inlägg

Kundvagn0
Din kundvagn är tom!
Fortsätt handla