Vanligaste brandorsakerna i juletid – många missar största risken

vanligaste brandorsakerna

Vanligaste brandorsakerna i juletid – många missar största risken

Dela inlägg

Att bostadsbränderna ökar under jul- och nyårshelgerna är kanske inte helt förvånande. Men tvärtemot vad många tror så är det fortfarande spisen som utgör den största brandorsaken och inte adventsljusen – även om bränder orsakade av levande ljus också ökar i december. Lär dig de 5 vanligaste brandorsakerna – och hur du undviker att drabbas av bränder i jul.   

5 vanligaste brandorsakerna och vad du ska ha extra koll på under december   

  1. Spisen. Bränder orsakade av en glömd spis är den vanligaste brandorsaken. Under julhögtiderna är det dessutom lätt hänt att plattan glöms på under julbaket – medan långkok lämnas medvetet obevakade under natten. Lämna aldrig en platta på utan uppsikt. Rengör spisfläkten från fett med jämna mellanrum. Installera en spisvakt som enkelt sagt slår av spisen innan det börjar brinna.

  2. Eld i eldstad. Nästa vanligaste orsaken är att det uppkommer en brand i skorstenen. Varje år startar ungefär 780 bränder i kaminer runt om i Sverige – men under vinterns kalla månader, och med höga elpriser, eldas det rejält i Sverige. Se till att elda rätt och inte för hårt, sota och kontrollera eldstaden och skorstenen med jämna mellanrum.
     
  3. Rökning. Den vanligaste brandorsaken vid dödsbränder i Sverige är säng- eller soffrökning, särskilt då människor somnar med osläckt cigarett. Var extra försiktig med cigaretter i kombination med alkohol under högtider som jul och nyår. Blöt alltid innehållet i askfatet innan du slänger det i soppåsen som kan fatta eld annars.
  4. Levande ljus. Särskilt under den mörka årstiden ökar dessa bränder. Ha alltid uppsikt över levande ljus! En bra regel är att den som tänder ljuset också måste släcka det. Ett alternativ till levande ljus är annars batteridrivna ljusvarianter, där LED är ett brandsäkert val.
  5. Elektriska apparater. Se till att julgransbelysning, adventsstjärnor och elektriska ljusstakar släcks med strömbrytare eller genom att stickkontakten tas ur vägguttaget. Se till att alla sladdar är hela för att undvika farliga kortslutningar.

Fungerande brandvarnare – det viktigaste brandskyddet i ditt hem

Safelands rekommendation är uppkopplade brandvarnare – en billig livförsäkring. Idag finns trådlösa och smarta brandvarnare som larmar vid både rök- och värmestegring. Med uppkopplade brandvarnare får du dessutom larmet i din telefon, vilket är bra om du gått hemifrån eller är bortrest över jul- och nyårshelgerna. 

Källor: Brandskyddsföreningen


Har du frågor eller vill veta mer om Safeland? Hör av dig till oss via formuläret nedan!

Dela inlägg

Kundvagn0
Din kundvagn är tom!
Fortsätt handla