Viktig information till dig som har Verisure

Viktig information till dig som har Verisure

Dela inlägg

Nya riktlinjer från Verisure

Den 28 maj 2024 införde Verisure nya riktlinjer som stoppar möjligheten att friköpa hemlarmet efter avslutat abonnemang. Detta får betydande konsekvenser för de som vill avsluta tjänsten, och för de som vill koppla sitt larmsystem till någon av Safelands larmtjänster.

Hemlarmet blir obrukbart utan abonnemang

Tidigare har Verisure erbjudit kunder att friköpa larmsystemet (hårdvara och mjukvara). För de som haft systemet i mer än fem år har det varit gratis. Just det argumentet har Verisures säljare använt mycket aktivt när de marknadsfört systemet. Det är en möjlighet som nu har upphört.

Nu är det inte längre möjligt att använda larmsystemet med appen utan att ha Verisures larmcentraltjänst och abonnemang. Det larmsystem kunderna har betalat stora summor för, blir helt enkelt obrukbart som larmsystem. Verisure tillåter fortfarande att kunderna friköper hårdvaran, men den fungerar inte utan den mjukvara (t.ex. app och användarkonto) som krävs.

Kunder känner sig besvikna och lurade

Här är några omdömen och svar från TrustPilot. De är hämtade från en och samma dag (28 maj), dvs. redan den första dagen med de nya reglerna:

Recensioner av Verisure på TrustPilot den 28 maj. Notera motstridiga svaren på de övre två recensionerna .

Hur motiverar Verisure de nya riktlinjerna?

Verisure hävdar att systemet fortfarande kan friköpas, men säger samtidigt att det inte fungerar utan deras tjänster. I praktiken är det endast brandvarnarens siren som fortfarande har en relevant funktion. Det kan jämföras med att sälja en bil utan motor och hävda att det är okej eftersom bilstereon fungerar. Trots detta fortsätter Verisure att marknadsföra att man kan friköpa deras larm (upp till 7000 kr ) – för ett system utan funktion.

Vad säger avtalet?

Villkoren ser ut att vara i kundernas favör. Enligt Verisures villkor (Avtalsversion 2022:1) har kunderna rätt att friköpa sitt larm vid uppsägning av abonnemanget:

Du kan välja att innan uppsägningstidens utgång köpa loss de uppkopplade komponenterna, med undantag för vissa specialkomponenter ingående i tjänsten. Kostnad för friköp för respektive larmtjänstpaket och avtalstid framgår av www.verisure.se/frikop. Om du sedan tidigare erhållit förmånligare villkor för återsändande av komponenter äger dessa fortsatt giltighet.

Verisure Allmänna villkor. Stycke 14.

Har man som kund dessutom fått löfte om att hemlarmet kan friköpas och användas med app utan löpande kostnad efter fem år, bör man kunna referera till det som ytterligare villkor.

Så här erbjöd Verisure möjligheterna till friköp av hela systemet (dvs hårdvara och mjukvara) fram till 2024-05-28:

Verisures villkor för friköp.

Villkor för friköp innan de nya riktlinjerna ändrades 28 maj, 2024.

Vad kan jag göra om Verisure ändå stoppar mig från friköpet?

Du bör kunna förvänta dig ett fullt fungerande larmsystem som styrs med en app efter uppsägningen. Om du inte är nöjd med Verisures eller andra bolags bemötande kan du agera på följande sätt:

Varför upplyser Safeland om detta?

Safeland har tidigare valt att inte öppet kritisera andra aktörer som vi anser agerar oetiskt. I och med detta har ännu en gräns passerats. Konsumenter känner sig lurade och hör av sig till oss med frågor och ber om hjälp.

Marknaden för hemlarm kännetecknas av bristande pristransparens, otydliga avtal och inlåsningseffekter. Det är i konsumenternas intresse att spelreglerna ändras, men de två stora aktörerna (Verisure och Sector Alarm) saknar incitament till en mer konkurrensutsatt marknad.

Sedan 2015 har vår ambition varit att grannar enkelt ska kunna ”larmsamverka” oavsett vilket hemlarm/system de har. Tidigare har Verisures kunder, i samband med att man sagt upp sitt abonnemang, kunnat frikoppla sitt system och ansluta sig till Safelands tjänster på befintlig utrustning. Verisures nya riktlinjer innebär i praktiken att alla kunder som en gång slutit ett avtal med Verisure tvingas kvar kvar i en evig abonnemangstjänst.

Trenden är dyster. Sveriges hemlarmsmarknad mer stängd än någonsin tidigare.

Notering

  • Om du representerar Verisure eller har en annan åsikt, hör gärna av dig till oss. Vi publicerar gärna ditt svar så att alla kan bilda sig en egen uppfattning.
  • Vi reserverar oss för (Kan även läsas ”Vi hoppas på”) felaktigheter i denna artikel.

Mer läsning: Larmbolagen får miljardböter efter priskartell.

Dela inlägg

Kundvagn0
Din kundvagn är tom!
Fortsätt handla