Var tredje vattenskada sker i köket – nya vitvaror orsakar läckor

Vattenskada

Var tredje vattenskada sker i köket – nya vitvaror orsakar läckor

Dela inlägg

Köket är det mest skadedrabbade rummet i hemmet, en tredjedel av alla vattenskador sker just där. Där beror vattenskadorna oftast på läckage i vattenrör eller vitvaror som kylskåp och diskmaskin. Problemet är att vattenskador i köket är dolda och hinner orsaka stora skador innan de upptäcks. Fastighetsägare förebygger nu i allt högre utsträckning vattenlarm med ny teknik som rekommenderas av försäkringsbolag.  

Kraftig ökning av vattenskador det senaste året

Vattenskadecentrum har nyligen publicerat sin årliga rapport över vattenskador i svenska hem. Rapporten visar att det sker över 100 vattenskador dagligen, vilket i jämförelse med år 2019 är en ökning med 40%. En av insikterna är att en tredjedel av alla vattenskador inträffar i köket, något som de senaste åren har blivit allt vanligare och till stor del ligger bakom den kraftiga ökningen. 

Statistik över vattenskador i olika delar av bostaden. Bilden är hämtad från vattenskaderapporten.

Trots att vattenskador sedan länge är ett vanligt förekommande och besvärligt problem i svenska hem har de ökat radikalt det senaste året. I takt med att fler arbetar hemifrån som en konsekvens av pandemin har antalet anmälda vattenskador ökat markant under 2021. Den mest troliga orsaken är det ökade slitaget av vitvaror i hemmet. 

Läs mer om statistiken kring vattenskador 2021.

Nya vitvaror står för flest vattenskador

En oroväckande slutsats från rapporten är att de flesta vattenskadorna i köket kommer från läckage orsakat av nyare vitvaror. Det handlar om kyl, frys och diskmaskiner som är yngre än 10 år och som står för majoriteten av skadorna.

En vanlig anledning till att vattenskador uppstår är att maskinens vattenledning står och droppar obemärkt under en längre tid. Samtidigt installeras många nya vitvaror av privatpersoner utan behöriga VVS- kunskaper.

Den dyraste skadan för hushåll

Vattenskador är inte bara vanligt förekommande i svenska hem, utan också mycket dyra och omständliga att hantera. Att sanera, renovera, kontakta försäkringsbolag och eventuellt hitta ersättningsbostad i flera månader kostar mycket både tid, pengar och energi. Enligt Svensk Försäkring är vattenskador den värdemässigt dyraste typen av skador i ett hushåll. 

Vattenskador kostar miljarder varje år

Upptäck vattenskadan innan den skadar

Den goda nyheten är att de flesta vattenskador går att förebygga om man upptäcker dem i tid. Med smarta vattenlarm kan en läcka upptäckas tidigt. Så fort ett vattenlarm upptäcker fukt larmar det vidare till en mobilapp, med information om vart läckan upptäckts någonstans. Vattenlarmet är inte större än ett tändsticksask och kräver ingen installation. Den nya tekniken förebygger vattenskador och sparar mycket tid, arbete och pengar.


Har du frågor eller vill veta mer om Safeland? Hör av dig till oss via formuläret nedan!

Dela inlägg

Kundvagn0
Din kundvagn är tom!
Fortsätt handla