Antalet inbrott i förråd är högsta på 20 år

Antalet inbrott i förråd är högsta på 20 år

Dela inlägg

Inbrott i förråd, källare och vindar ökar och är nu de högsta på över 20 år, visar ny statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. Värst utsatt var Västmanland medan största ökningen skedde i Uppsala och Kalmar kommun. Vad behöver man tänka på för att avskräcka en inbrottstjuv? Ta del av våra 6 enkla tips för skydda ditt förrådsutrymme!

Stor ökning av förrådsinbrott under pandemiåren

I Sverige har vi sett en kraftig ökning från knappt 14 000 förrådsinbrott år 2015 till runt 20 000 förrådsinbrott under pandemiåren 2020-2022. Förra året anmäldes 20 437 förrådsinbrott vilket är det högsta antalet under 2000-talet. Skillnaderna är dock markanta från län till län. Antalet anmälda inbrott per hushåll är exempelvis mer än fem gånger fler i Västmanland som på Gotland.

Förrådsinbrott är vanligast under vintermånader

Försäkringsbolaget If har analyserat årets siffror och konstaterar att förrådsinbrott är vanligast under de mörka höst- och vintermånaderna. I november anmäldes flest vinds- och källarinbrott under 2022 (1 982 stycken). Detta jämfört med 1 388 i augusti då antalet var lägst.

Så minskar du risken för inbrott i ditt förråd

  1. Förvara inte egendom av högt värde i ditt förråd. Tänk därför till kring golf- och skidutrustning, väskor och verktyg, eftersom det är vanligast att just detta blir stulet.
  2. Säkra utrymmet. För det första, installera ett rejält lås som inte går att hamra sönder eller bryta upp enkelt. För det andra, om det finns glipor i ditt förråd undvik att förvara din egendom nära dem så att tjuvar inte kan dra ut något av värde från gliporna.
  3. Minska insyn för tjuven. Vad är det första du ser när du tittar in i förrådet? Om du behöver ha värdefulla föremål i förrådet, ställ det inte längst fram. Se även till att täcka över. Låt inte tjuvarna, som gör ett urval, se ditt förråd som det mest attraktiva att slå till mot.
  4. Bra belysning och skyltning om övervakning kring ditt förråd. Låt inte tjuven arbeta ostört och i mörker!
    Med hjälp av smart kamerabevakning kan du sätta upp övervakningskameror såväl inomhus som utomhus och enkelt följa vad som händer via en app i telefonen.
  5. Ta hjälp av grannsamverkan. Prata med dina grannar och håll koll på området, vindar eller trappuppgången tillsammans. En tjuv vill vara anonym. Genom att vara uppmärksam på nya personer är det större chans att tjuven undviker ditt område, med risk att bli igenkänd. Kolla in appen Safeland – som är helt gratis att använda och specifikt framtagen just för grannsamverkan.
  6. För dig som bor i lägenhetshus: Låt inte obehöriga komma in i fastigheten. Var observant med entrédörrar i trapphus och källardörrar som står öppna eller stänger dåligt.
    Var även försiktig med att lämna ut portkod till obehöriga. Ett bra tips är att byta koden flera gånger per år eller att ha en kod som är specifik för gäster/hantverkare som bara ska ha tillgång till huset vid enstaka tillfällen eller under begränsad tid, och att byta denna kod oftare.


Har du frågor eller vill veta mer om Safeland? Hör av dig till oss via formuläret nedan!

Dela inlägg

Kundvagn0
Din kundvagn är tom!
Fortsätt handla