Batterier och laddare; Är de farliga?

Batterier och laddare; Är de farliga?

Dela inlägg

Dra laddaren ur uttaget! Ni har säkert hört varningar om batteriladdning och bränder. Stämmer det och vad kan man göra för att skydda sig? Vi har utrett frågan och dragit slutsatsen att det finns starka skäl att bry sig. I den här artikeln försöker vi reda ut vad som är farligt och ofarligt, samt hur du kan skydda dig från brand.

Vi fick uppleva det på nära håll…

En strömkabel till en dator exploderade på kontoret. Det var en hög smäll, strömmen slogs ut i huset och en otrevlig lukt fyllde kontoret. Vi klarade oss bra, men vår respekt för laddare växte snabbt under denna korta stund.

Hur många bränder orsakas av felaktiga laddare eller batterier?

Det finns ingen tillförlitlig statistik på detta eftersom brandorsaken är oklar för många bränder. Det är sannolikt många. Nyligen fick en familj i Blekinge sin villa totalförstörd av en brand som misstänks ha orsakats av laddning en elcykel. För en tid sedan skapade så kallade “Hoverboards” ett 80-tal bränder vid laddning.

Hur skapas bränderna?

Både laddare och batterier kan orsaka bränder. Laddarbränderna uppstår i transformatorn eller själva USB-laddaren som blir överhettad. Det beror oftast på felaktiga komponenter tillsammans med hård påfrestning. Litiumjonbatterierna,  som finns i datorer, elcyklar, telefoner är mycket “energitäta” och kan antända vid laddning.

Bränderna uppstår genom en termisk effekt, kort sagt en snabb ökning av temperaturen, som gör att battericellerna exploderar eller börja brinna. Sannolikheten ökar om batterierna har blivit utsatta för en hård stöt eller om de laddas i extrema temperaturer, exempelvis i fönstret på sommaren eller i kallförrådet på vintern. Överhettningen uppstår normalt inte under själva laddningen utan då batteriet blivit fulladdad.

Allt är inte farligt…

Innan vi ger säkerhetstipsen vill vi förtydliga att allt inte är farligt. Batterier och laddare självantänder inte utan att ström tillförs. Batterier som inte laddas med starkström, dvs ström ur ett vägguttag, är ofarliga. Laddare som är kopplade i väggen men som inte används är i regel också ofarliga. Märker du att en transformator eller laddare är varm utan att en produkt laddas finns det dock skäl till oro.

! Var uppmärksam på värme vid laddning

Eftersom det går åt en hel del ström vid laddning är det normalt att laddaren, batteriet eller transformatorn blir varm. Om den däremot blir het är det en tydlig signal på att något är fel. Då bör du reklamera eller sluta använda produkten.

! Var inte snål

Det smärtar att betala upp emot 1000 kr för en laddare till en Apple-dator, men det är en försäkring att köpa märkesladdare.

! CE-certifiering

Släng dina laddare som du köpt genom direktimport från Asien eller i ett stånd på Hötorget. CE-certifierade produkter är en självklarhet, men det är ingen garanti. Laddaren som exploderade för oss var köpt i Sverige och CE-märkt. 

! Timers eller smarta pluggar för laddare

Det är givetvis bra om man kan övervaka laddningen själv, men för många situationer är detta inte praktiskt möjligt. Då kan en timer eller smarta pluggar som automatiskt stänger av strömmen efter en förutbestämd tid vara bra.

! Ladda på rätt ställe

Här är exempel på hur du bör undvika laddning.

En övertänd laddare behöver inte betyda att ditt hem brinner upp. Se till att du inte har material som är lätt att antända i närheten av era laddningsplatser, dvs gör inte som på bilden.

! Nya brandvarnare med grannkoppling

Många säkerhetstips betonar vikten av brandvarnare. Brandvarnare uppmärksammar dig när du är hemma och du kan agera snabbt. De flesta moderna brandvarnare är dessutom mycket bra. De genererar få falsklarm och kan varna för mer än bara rök, exempelvis snabba värmeväxlingar och för gas. Grannkoppla era brandvarnare genom Safeland-appen. Grannen kan göra mycket stor insats i inledningsskedet av en brand.

El-cykla säkert!

/ Safeland-teamet


Har du frågor eller vill veta mer om Safeland? Hör av dig till oss via formuläret nedan!

Dela inlägg

Kundvagn0
Din kundvagn är tom!
Fortsätt handla