Bostadsbränder orsakade av laddbara produkter ökar – ta del av tips för tryggare laddning

Trygg laddning av laddbara batterier i hem och fritidshus

Bostadsbränder orsakade av laddbara produkter ökar – ta del av tips för tryggare laddning

Dela inlägg

Antalet laddningsbara produkter ökar och därmed är det alltfler litiumjonbatterier som laddas i våra hem – med allvarliga konsekvenser vid brand. Elsäkerhetsverket konstaterar att antalet bostadsbränder som kopplats till laddningsbara produkter har ökat med cirka 25 procent under de senaste fem åren, och av dessa har hela 80 procent inträffat under laddning. Vi har därför sammanfattat tips från Brandskyddsföreningen och Elsäkerhetsverket för en tryggare laddning av laddningsbara batterier i ditt hem och fritidshus.

Elsparkcykel bakom kraftig explosion i Norrköping

Mindre elfordon som elsparkcyklar ligger bakom ett ökat antal bränder enligt en rapport från MSB – vilket gör det extra viktigt att tänka till kring laddning av dessa produkter i sitt hem. Explosionen och branden som inträffade i september på grund av en elsparkcykel fick taket på hyresfastigheten att kollapsa. Väggarna demolerades och flera lägenheter totalförstördes. Totalt fick runt 150 boende evakueras. Troliga förloppet är att batteriet blivit överhettat under laddning och att gasflaskor, som hår- och doftspray, som stått i närheten har exploderat.

Bild från Aftonbladet

Tips för tryggare laddning av laddningsbara batterier i hem och fritidshus

Det är viktigt att veta vilken typ av batterier det är du har eftersom olika batterier har olika risker. Följ tillverkarens anvisningar för din elprodukt om hur, var och när man laddar. Vi har sammanfattat tips från Brandskyddsföreningen och Elsäkerhetsverket för att minska risken för brand vid laddning:

  • Använd alltid originalladdare och CE-märkta produkter. Dra ut kontakten när laddningen är klar.
  • Kontrollera laddare och sladdar regelbundet och byt ut trasiga produkter. Använd aldrig ett skadat batteri och utsätt inte produkten för temperaturer den inte tål.
  • Ladda på en hård yta, undvik sängen eller soffan, och håll brandfarliga föremål borta från laddningsområdet. Blockera inte en utrymningsväg vid laddning, ifall olyckan är framme.
  • Ladda under uppsikt och se till att en fungerande brandvarnare är närvarande. Om möjligt, undvik att ladda enheter över natten.

Tidig upptäckt av brand avgörande

Idag finns uppkopplade brandvarnare som larmar både lokalt och skickar larm direkt till mobilen via en app, där du även kan se batteristatus för enheten. Detta säkerställer fungerande brandvarnare året runt och du blir notifierad även när du inte är på plats vid brand, oavsett om det gäller ditt hem eller fritidshus.


Har du frågor eller vill veta mer om Safeland? Hör av dig till oss via formuläret nedan!

Dela inlägg

Kundvagn0
Din kundvagn är tom!
Fortsätt handla