Inbrottslarm förbjudna efter AirBnBs nya regler

Inbrottslarm förbjudna efter AirBnBs nya regler

Dela inlägg

30 april 2024 förbjuder AirBnB värdar att hyra ut hem som har larmsystem med kameror. Det innebär att alla hemlarm med kamerasensorer behöver ersättas med rörelsesensorer utan kameror. Konsekvenserna är stora. Vi reder ut AirBnBs nya regler för dig som hyr ut ditt hem.

De flesta larmsystem behöver ersättas

De nya uthyrningsreglerna innebär striktare bestämmelser för värdar angående kameraövervakning inomhus, med praktiskt taget nolltolerans. Från och med den 1 maj 2024 tolkar vi att samtliga moderna larmsystem med kamera förbjuds enligt dessa regler, oavsett om de är påslagna eller ej. Det innebär att rörelsesensorer med kamera måste ersättas med varianter som saknar kamera.

Ett par av Safelands inomhussensorer påverkas av de nya reglerna

Safeland har fyra olika rörelsesensorer utan kamera. De påverkas inte av de nya riktlinjerna. De två sensorerna MotionCam och MotionCam PhOD blir däremot inte längre tillåtna. MotionCam är annars en sensor med mycket högt integritetsskydd eftersom den endast kan ta bilder när larmet aktiveras.

Rekommendationer till dig som hyr ut huset på AirBnB

Kontakta din larmleverantör och ber dem att ersätta eller ta bort rörelsesensorerna, alternativt beställa ett abonnemangsfritt larmpaket utan kamera från Safeland.

Har du redan Safelands hemlarm? Ersätt då dina kamerasensorer mot MotionProtect, MotionProtect Plus, CombiProtect eller Curtain.

Stränga riktlinjerna även utomhus

Reglerna för kameror blir striktare även i trädgården.

AirBnBs nya regler för kamera i hemmet är:

  • Övervakningskameror och inspelningsenheter är alla enheter som spelar in eller överför video, bild eller ljud, t.ex. en babymonitor, dörrklockskamera eller annan kamera.
  • Dolda övervakningskameror är strängt förbjudna.
  • Värdar får inte ha övervakningskameror och inspelningsenheter som övervakar någon del av ett boendes insida, som till exempel hall, sovrum, badrum, vardagsrum eller gästhus, även om de är avstängda.
  • Värdar får ha övervakningskameror och inspelningsenheter utomhus så länge deras placering anges (t.ex.: “Jag har en kamera i min trädgård”, “Jag har en kamera på min uteplats” eller “Jag har en kamera vid min pool”).
  • Värdar får inte placera övervakningskameror och inspelningsenheter som övervakar utomhusområden där användarna har större förväntningar på integritet, som till exempel på insidan av en sluten utomhusdusch eller i en bastu.
  • Värdar är inte skyldiga att informera om övervakningskameror och inspelningsenheter som de inte har kontroll över som t.ex. en övervakningskamera i lobbyn i ett hyreshus, men uppmanas att informera gäster om sådana kameror.

Integritet är en viktig fråga som påverkar val av larmsystem

De nya reglerna från AirBnB innebär att hyresgäster kan vara säkra på att de inte är övervakade, vilket är positivt. Vi upplever att samma önskemål även finns i många vanliga hem. Till dessa kunder rekommenderar vi helt kamerafria sensorer, alternativt MotionCam, som endast kan ta bilder när larmet löser ut.

Det finns fall där larmcentraler aktivt tagit och spridit privata bilder från sina kunder. Safelands larmcentral kan endast ta emot bilder vid larm, vilket innebär att det inte ens är tekniskt möjligt att ta del av bilder från ditt hem förutom när ett larm aktiveras.

Diskutera gärna integritet med övriga personer i hushållet innan du köper ett hemlarm.

Lycka till!

Dela inlägg

Kundvagn0
Din kundvagn är tom!
Fortsätt handla