När stängs 4G-nätet?

När släcks 4G-nätet

När stängs 4G-nätet?

Dela inlägg

2G och 3G-nätet håller på att nedmonteras, en nedmontering som pågår fram till 31 december, 2025. De flesta mobiltelefoner har redan stöd för 4G, men många uppkopplade system har endast stöd för 2G och 3G. Nedstängningen innebär att utrustning kan sluta fungera från ena dagen till den andra. Hur framtidssäkert är dock 4G när det finns 5G? När stängs 4G-nätet?

4G finns kvar under 30-talet

Tekniken bakom 4G heter även LTE, vilket står för “Long Term Evolution” är något som man kan tolka bokstavligt. Det finns inga beslut eller planer från Post och Telestyrelsen (PTS) att begränsa 4G och tekniken kommer under lång tid vara viktig även för 5G-nätet. För IOT-tillämpningar, såsom Safelands 4G-hemlarm, kan du med andra ord vara trygg i att den mobila uppkopplingen kommer fungera under minst ett årtionde framöver, sannolikt under hela 30-talet.

4G och 5G samverkar

Till skillnad från tidigare generationer av mobilnäten kommer 4G och 5G dessutom att samverka. Frekvensspektrum delas genom en teknik som kallas Dynamic Spectrum Sharing (DSS). Inledningsvis behöver de flesta 5G-enheter även en 4G-sändare, men med tiden kommer även 5G att finnas “stand alone”.

Ska man ha 4G eller 5G vid IOT-satsningar?

5G-tekniken är utvecklat för att möjliggöra system med mycket höga bandbreddskrav med låg fördröjning, så kallad Latency. Vår bedömning är de flesta IOT-system som inte har särskilda systemkrav kommer nyttja 4G under lång tid framöver. Huvudsakliga anledningarna är att teckningen för 4G kommer att vara bättre i kombination med att kostnaden för chippen är lägre.

Sammanfattningsvis – Safelands hemlarm har minst dubbla uppkopplingskanaler. Ethernetuppkopplingen påverkas inte av mobilnätet och med 4G-modemet kommer även din reservuppkoppling fungera under mycket lång tid framöver.

Dela inlägg

Kundvagn0
Din kundvagn är tom!
Fortsätt handla