När stängs 2G och 3G näten?

När stängs 2G och 3G näten?

Dela inlägg

I Sverige har diskussionen om att stänga 2G- och 3G-näten varit på tapeten under en tid. För dig som konsument innebär uppgraderingen att teknisk utrustning som styrs via mobilnätet kan sluta fungera om det inte går att uppgradera till de nyare näten 4G och 5G. I den här artikeln kommer vi att utforska när dessa stängningar kan förväntas ske och hur man kan tänka kring sin utrustning.

Varför stängs 2G- och 3G-näten ned? Och vem beslutar om detta?

I takt med att tekniken fortsätter att utvecklas, blir äldre mobilnätstekniker som 2G och 3G gradvis föråldrade. För att göra plats för snabbare och mer avancerade mobilnät som 4G och 5G, har flera länder runt om i världen börjat planera att stänga ned äldre nätverk.

I Sverige är det delvis Post och Telestyrelsen (PTS) som beslutat att licenserna för mobilnäten 2G och 3G löper ut i slutet av 2025. Men det är operatörerna som innehar licenserna i dagsläget, Telia, Tele2, Telenor och Tre, som ansvarar för själva nedstängningen tills dess.

När stängs 2G-näten och 3G-näten ned av respektive operatör?

Telia: Avvecklingen sker successivt över hela landet och målet är att 3G-nätet ska vara helt nedsläckt till slutet av 2024. Därefter släcks 2G-nätet ner i slutet av 2025. 

Tele2: Utfasningen av 3G kommer att genomföras långsamt, till en början på platser med lite 3G-användning och bra 4G-täckning. Allt eftersom kommer utfasningen öka i takt, med målet att avsluta i slutet av 2024. Nedsläckningen av 2G-nätet kommer att avslutas i december 2025.

Telenor: 3G-nätet fasas ut i kontrollerad takt, samtidigt som man rustar upp 4G och bygger ut 5G. 2G-nätet kommer att stängas ned i slutet av 2025.

Tre: Den första december 2025 stängs Tres 3G-nät ner. Tre har inget 2G-nät.

Hur påverkar avvecklingen av de äldre näten din tekniska utrustning?

Utmaningarna för GSM-uppkopplade enheter kommer bli stora under kommande år när 2G och 3G-näten stänger ned. När näten stängs så slutar kommunikationen att fungera. Det kan vara lämpligt att ta kontakt med återförsäljare och så vidare för att ta reda på om din telefon eller annan utrustning som exempelvis hemlarm för att ta reda på mer.

Så fungerar Safelands utrustning

Många enheter, exempelvis Safelands hemlarm, har stöd för flera olika kommunikationsvägar, exempelvis Ethernet och WiFi. I dessa fall kommer systemen att fungera ändå. Safelands hemlarm använder Global System for Mobile communication (GSM) 2G och/eller 3G nät, samt även 4G (LTE), som komplement till den fasta bredbandsuppkopplingen. Kolla in Safelands hyllade hemlarm som har stöd för framtidens teknik!

Klarar min hubb 4G?

Safelands larm har centralenheter med stöd för 4G, men det finns centralenheter som endast har stöd för 2G och 3G. I tabellen nedan kan du se om din hub har stöd för 4G. Läs här för att se hur det enkelt för över datan från din gamla hub till en ny.

HubHub PlusHub 2 (2G)Hub 2 (4G)Hub 2 Plus
EthernetJaJaJaJaJa
WifiNejJaNejNejJa
Mobilt nätverk2G2G / 3G2G2G / 3G / 4G2G / 3G / 4G

Artikeln är först publicerad 2019-11-14 av Safeland. Uppdaterad 2021-10-08. Uppdaterad 2023-07-07.

Dela inlägg

Kundvagn0
Din kundvagn är tom!
Fortsätt handla