Om bränder i batterier och hur du undviker dem

Om bränder i batterier och hur du undviker dem

Dela inlägg

Utvecklingen av laddningsbara batterier går fort och antalet apparater med litiumjonbatterier fyller våra hushåll genom exempelvis mobiltelefoner, skruvdragare, trädgårdsredskap, cyklar och bilar. Det finns dock en baksida med dessa batteridrivna prylar – brandrisken och det aggressiva brandförloppet.

Riskerna med bränder i Litiumjonbatterier

Brandförloppet i ett batteri skiljer sig från andra typer av bränder och är mycket svårt att släcka. Branden startar efter en så kallad termisk rusning i battericellerna. Det sker vid fel i battericellerna och temperaturen och trycket stiger hastigt. I ett tidigt skede alstras giftiga gaser i en vit rök som pyser ut från batteriet.  

När temperaturen i batteriet ökar ytterligare antänds dessa gaser, som en eldkastare eller i värsta fall en explosion. Det kan jämföras med när en läckande gasoltub antänds till en låga eller explosion om trycket blir alltför högt.

Att släcka bränder orsakade av litiumjonbatterier?

Bränderna är mycket svåra att släcka och bränder. Det krävs kylning så att den termiska rusningen avstannar, vilket kan ta lång tid. Även efter det att branden är släckt kan den termiska rusningen fortsätta och eventuellt sprida sig till en annan battericell. Det är därför vanligt att ett större batteri återantänds. 

Viktigt att tänka på vid laddning av litiumjonbatterier

Det är framför allt vid laddning som det är risker med dessa batterier. Här kommer samlade tips från MSB och Safety and Fire Research Institute (SFRI):

  • Var uppmärksam på skador på batterier – ett skadat batteri har en större risk att börja brinna.
  • Ladda på hårt underlag med avsedd och CE-märkt laddare. Ladda inte i till exempel sängen eller nära liknande, brännbara material.
  • Byt ut elektrisk utrustning har synliga skador, luktar bränt eller låter konstigt. Exempel på skador kan vara trasiga elkontakter eller klämda sladdar.
  • Undvik om möjligt laddning i hallen. Hallen är oftast din ordinarie utrymningsväg och den vill du helst inte blockera genom en brand.
  • Undvik att ladda större batterier inomhus eller i direkt solljus.
  • Om du laddar när du är vaken ökar dina chanser att lindra skador om olyckan ändå skulle vara framme.  
  • Med uppkopplade brandvarnare kan du tidigt upptäcka en brand, även när du inte är hemma.
Dela inlägg

Kundvagn0
Din kundvagn är tom!
Fortsätt handla