Rekar verkligen inbrottstjuvar på sociala medier?

Rekar verkligen inbrottstjuvar på sociala medier?

Dela inlägg

Polisen, försäkringsbolag och andra betrodda organisationer uppmanar oss att inte ska lägga ut semesterbilder på sociala medier eftersom tjuvarna då förstår att man är bortrest. Väldigt många personer struntar dock fullständigt i dessa brottsförebyggande tips.

Söker man på “Sälen” på Twitter, Instagram eller Facebook i sportlovstider dyker mängder av härliga semesterbilder upp. Löper dessa lyckospridande personer verkligen högre risk att drabbas av inbrott än deras liftkamrater som väljer att semestra inkognito?

Vi har analyserat frågan …

Ur ett akademiskt perspektiv ökar riskerna för inbrott. Den erkända modellen “Rutinaktivitetsteorin” säger att avsaknaden av “kapabla väktare”, vilket inkluderar de boende, ökar risken för inbrott.

Hur skulle en inbrottstjuv tänka? Om familjen är bortrest så är det sannolikt ingen hemma. Men kanske har någon familjemedlem stannat hemma, eller hyrs huset ut? Sannolikheten ökar givetvis eftersom huset är tomt, men det är ingen garanti. Detta leder till en viss förhöjd risk av att drabbas av inbrott om tjuvarna har tagit del av semesterinformationen.

Från teori till verkligheten …

För tjuvar är det lätt att hitta ett hus utan boende utan att gå omvägen via sociala medier. De internationella ligorna är skickliga yrkesmän och agerar mycket fort. Inbrotten är normalt över på under 8 minuter och då behöver inte de boende vara på semester för att de skall slå till.

Men visst rekognoserar tjuvar inför inbrott. Grannar varnar dagligen varandra i Safeland (tidigare Trygve) om olika sätt att se om någon är hemma. Ofta är det genom fotografering, men ibland även olika kluriga metoder som att ställa en kvast framför ytterdörren, något som det är utmärkt att grannarna har koll på.

De poliser vi har talat med känner till rådet att inte dela informationen på sociala medier. Ingen av de tillfrågade poliserna kan dock erinra sig om att det de gripit tjuvar som medgivit eller som bevisligen studerat sociala medier i förväg.

Vår slutsats …

Vi bedömer att ni som checkat in i sociala medier inte löper nämnvärt högre risk av att drabbas av inbrott än andra semesterfirare.

Tänk dock på att det finns massvis av bra brottsförebyggande tips som definitivt reducerar risken för inbrott när du är bortrest. Känner du till att många hemlarm kan kopplas till dina grannar i Safeland för snabbaste åtgärden? Läs mer

Not: Är du polis eller inbrottstjuv och kan hänvisa till fall där tjuvar använt sig av tillvägagångssättet tar vi gärna del av informationen och kompletterar analysen med uppgifterna.


Har du frågor eller vill veta mer om Safeland? Hör av dig till oss via formuläret nedan!

Dela inlägg

Kundvagn0
Din kundvagn är tom!
Fortsätt handla