Vi rånar en bank!

Vi rånar en bank!

Dela inlägg

Vi rånar en bank. Det uttrycket är på väg att försvinna. Anledningen är ett resultat av ny teknologi och förändring i samhället. När kontanthanteringen försvinner upphör rånen av banker, butiker, värdetransporter och busschaufförer.

Kvar finns dock tjuvarna. Det finns människor som av olika anledningar väljer att kompromissa med lagar och etiska regler för att stärka sin finansiella situation. Dessa personer är mästare på att skaffa snabba pengar. För att stoppa tjuvar från att stjäla från individer behöver det bli mer riskfyllt och olönsamt att begå brotten.

Trygghetskommisionen som leds av vår tidigare statsminister, Fredrik Reinfeldt, beskriver i sin rapport hur dessa “företag” organiserar sig och arbetar effektivt för maximal avkastning. Till skillnad från traditionell brottslighet är dessa gärningsmän inte kända av Polisen, vilket försvårar det polisiära arbetet med att stoppa ligorna.

Precis som för många andra yrken är det arbetskraftinvandring. Internationella ligor arbetar metodiskt inriktat på specifika typer av brottslighet. Vi har tidigare skrivit om IT-relaterade bedrägerier stölder av bildelar, båtmotorer och givetvis inbrott. Det krävs ett förändrat arbetssätt Polisen och tullen för att försvåra för ligornas framfart. Störst möjlighet har dock vi boende att själva försvåra för dessa ligor.

Vid stöldbrott förs mycket av stöldgodset utomlands. För stöldgodset av bildelar och båtmotorer är det merparten som exporteras, medan cirka hälften från inbrott.

Vad går att göra mot inbrotten?

Rapporten redovisar ett flertal punkter av åtgärder som behövs genomföra av våra myndigheter. Den redovisar även stor tilltro till samarbete och privata aktörers möjlighet att reducera brottsligheten.

Vi på Safeland är eniga. Innovation som baserar sig på vetenskapliga och beprövade metoder – i vårt fall grannsamverkan och hemlarm. På så sätt bedömer vi att inbrotten kan minska i samma omfattning som bankrånen.


Har du frågor eller vill veta mer om Safeland? Hör av dig till oss via formuläret nedan!

Dela inlägg

Kundvagn0
Din kundvagn är tom!
Fortsätt handla