Ajax FireProtect – Premiumlarmet

Ajax FireProtect – Premiumlarmet

Dela inlägg

FireProtect är en brandvarnare som larmar vid rök, hög temperatur eller snabba temperaturskiftningar. Välj att sammankoppla flera brandvarnare så att om en löser ut – larmar alla.

Med den uppgraderade varianten FireProtect Plus får du samma funktioner – det som tillkommer är förmågan att detektera förhöjda halter av gasen Kolmonoxid.

 

Installation

Brandvarnaren bör installeras i taket vid den högsta punkten där varmluft och rök kommer att samlas. Den ska heller inte sitta vid en vägg, utan helst minst 50 cm ut från väggen för annars kommer röken svänga förbi.

Du bör undvika att installera en brandvarnare i köket eftersom matlagning orsakar mycket rök även för erfarna kockar. Har man trappa är trapphallen ett naturligt ställe eftersom röken går uppåt. Vi rekommenderar minst en brandvarnare per våning.

 

Skall jag ha FireProtect eller FireProtect Plus?

FireProtect är sannolikt redan mycket bättre än de brandvarnare som du eventuellt redan har installerade då den reagerar både på värme- och rök.

Vi brukar tipsa om att installera en FireProtect Plus, gärna vid sovrum, så att någon omedelbart väcks vid höga halter av kolmonoxid.

 

Hur byter jag batteri?

1. Stäng av enheten
2. Lösgör skruvar och ta av panelen på enheten.
3. Byt batteri till ett nytt av typen CR2 (huvudbatteri) eller CR2032 (reservbatteri), tänk på polaritet.

 

När är kolmonoxid-skydd viktigt?

Kolmonoxid är en gas som är smak- och doftlös. Den är ytterst farlig och berövar många liv varje år. Gasen uppstår vid olika tillfällen vid ofullständig förbränning av organiskt material. Den är inte livsfarlig vid vaket tillstånd då man först drabbas av huvudvärk och andningssvårigheter. Det farliga är att den har en stark sövande effekt. FireProtect Plus registrerar farliga nivåer av denna gas för att rädda liv.

 

Hur testar jag sirenen på en FireProtect?

Säkerställ att din FireProtect är igång, tryck sedan på logon i ett par sekunder. Efter det startas “självtestning av detektorn” och du hör att sirenen ljuder under ca 5 sekunder.

 

Självtest – detektor och rök

Testet tillåter dig att fastställa status på detektorn och dess kamera. Via testet kan detektorn och kamerans status klargöras och resultatet dyker upp i aviseringslistan, om rengöring behövs kommer det att stå i listan. Detektorn utför redan automatisk ett statustest en gång om dagen, på så sätt blir användaren underrättad om eventuella felaktigheter.

 

Kan jag stänga av ljudet då larmet går?

När brandvarnaren löser ut kan du trycka på “Ajax-logon” så tystnar brandvarnaren. Larmet går dock fortfarande till Larmcentral och Safeland efter ca 45 sekunder om brandvarnaren (rök eller värme) fortfarande är över gränsvärdet.

 

Fungerar brandvarnaren som en extra siren, exempelvis låter den om inbrottslarmet löser ut?

Brandvarnarna i Ajax har en inbyggd siren som endast låter då den eller andra sammankopplade brandvarnare löser ut. Den ersätter med andra ord inte HomeSiren.

 

Går det att koppla ihop brandvarnarna så att alla låter om en löser ut?

De går att sammankoppla. Det är särskilt relevant om du bor i ett hus med flera våningar. Det gör du genom att aktivera “Larmar en larmar alla (FireProtect)”. Du hittar detta alternativ genom att gå in på inställningar för din Ajax Hub och sedan väljer ‘Service’.

 

Dela inlägg

Kundvagn0
Din kundvagn är tom!
Fortsätt handla