Förlängd livstid i 2G-nätet till 2027

Förlängd livstid i 2G-nätet till 2027

Dela inlägg

2G och 3G nätet har varit nedläggningshotat från och med slutet av 2025 i Sverige, men nu har Telia (se pressmeddelande) kommit med nya besked. De återanvänder sin 2G-frekvens och håller systemet vid liv under ytterligare två år. Det innebär att Safelands larmkunder kan fortsätta använda sina “2G-hubbar” under ett par år till så länge de har ett mobilkort med stöd för Telia, vilket Safelands SIM-kort har stöd för.

Beskedet är oväntat – men positivt för många

I Sverige är det delvis Post och Telestyrelsen (PTS) som beslutat att licenserna för mobilnäten 2G och 3G löper ut i slutet av 2025. Men det är operatörerna som innehar licenserna i dagsläget, Telia, Tele2, Telenor och Tre, som ansvarar för själva nedstängningen tills dess. Vår icke-bekräftade teori är att Telia upplåter en del av sitt 5G-spektrum till förmån för 2G-mobilnätet.

När stängs 2G-näten och 3G-näten ned av respektive operatör?

Vid sidan av Telia är det endast Tele2 som har ett aktivt 2G-nät. Det är oklart vad Tele2 kommer göra baserat på denna information från konkurrenten Telia. Operatören Tre har inget 2G-nät och arbetar för närvarande med att stänga ner sitt 3G-nät.

Hur påverkar avvecklingen av de äldre näten din tekniska utrustning?

Utmaningarna för GSM-uppkopplade enheter kommer bli stora under kommande år när 2G och 3G-näten stänger ned. När näten stängs så slutar kommunikationen att fungera. Det kan vara lämpligt att ta kontakt med återförsäljare och så vidare för att ta reda på om din telefon eller annan utrustning som exempelvis hemlarm för att ta reda på mer.

Så fungerar Safelands utrustning

Många enheter, exempelvis Safelands hemlarm, har stöd för flera olika kommunikationsvägar, exempelvis Ethernet och WiFi. I dessa fall kommer systemen att fungera ändå. Safelands hemlarm använder Global System for Mobile communication (GSM) 2G och/eller 3G nät, samt även 4G (LTE), som komplement till den fasta bredbandsuppkopplingen. Kolla in Safelands hyllade hemlarm som har stöd för framtidens teknik!

Klarar min hubb 4G?

Safelands larm har centralenheter med stöd för 4G, men det finns centralenheter som endast har stöd för 2G och 3G. I tabellen nedan kan du se om din hub har stöd för 4G. Läs här för att se hur det enkelt för över datan från din gamla hub till en ny.

HubHub PlusHub 2 (2G)Hub 2 (4G)Hub 2 Plus
EthernetJaJaJaJaJa
WifiNejJaNejNejJa
Mobilt nätverk2G2G / 3G2G2G / 3G / 4G2G / 3G / 4G

Dela inlägg

Kundvagn0
Din kundvagn är tom!
Fortsätt handla