Hjälp att välja hemlarm

Hjälp att välja hemlarm

Dela inlägg

Guide att välja hemlarm

De flesta behåller sitt hemlarm i 10 år. På den tiden har det skett ett stort teknikskifte där systemen utvecklats. Dessutom kan äldre hemlarm vara dyra. Vi träffar ofta på personer som betalar 5000 kr per år för sitt larm. Det är dock enkelt att byta till ett modernare och bättre hemlarm.

Steg 1 – Välj larmsystem

Den mest utmanande delen vid byte av hemlarm är valet av larmsystem. Vi har själva testat, jämfört och utvärderat teknologier från många leverantörer. Resultatet är två olika larmsystem som leder sina respektive divisioner: Premiumlarmet från Ajax Systems är utsett till Europas bästa larm och Folklarmet från SikkertHjem anser vi är vinnare i budgetklassen. För att välja vilken av dessa larmsystem gör vi liknelsen med mobiler:

Safelands Premiumlarm kan jämföras med en Apple Iphone. Det är genomarbetat i minsta detalj i teknik, design och upplevelse. Folklarmet jämför vi med HTC. Det har till stor del samma funktionalitet, men inte riktigt samma underliggande teknologi eller helhetsupplevelse, dock ett betydligt lägre pris.

Steg 2 – Välj komponenter

Grundkomponenter i de flesta hemlarm är rörelsesensorer och dörrmagneter. Därutöver finns det fler typer av sensorer som kan larma då det kommer oönskade gäster. Exempelvis sensorer som kan varna för brand, vibrationer, glaskross eller sensorer med gyro som larmar om de ändrar läge.

Du brukar få ett bra grundskydd genom att välja standardpaketet som är anpassat för storleken på ditt hem. Riktlinjer för grundskyddet är en dörrmagnet per dörr, samt en rörelsesensor och brandvarnare per 60 kvadratmeter yta i din bostad.

Larm till garaget

Du kan normalt sätt använda samma larm till ditt garage då räckvidden är bra. För larm till garage rekommenderar vi ytterligare en dörrmagnet och rörelsesensor. Vi tipsar om en extra inomhussiren, så att du får påminnelser om att larmet är aktivt när du går in i garaget.

Skalskydd

Vissa väljer att komplettera grundskyddet med ett förstärkt Skalskydd. Skalskyddet är till för att larmet skall lösa ut redan innan tjuven kommit in i huset. Skalskyddet väljer de flesta att använda i Nattläge om man vill ha “skalet” på huset larmat när man är hemma.  Det finns flera olika typer av skalskydd. Den vanligaste är en fönstermagnet med vibrationssensor. Den monteras på varje fönster som har högre risk för inbrott, eller fönster man vill skydda.

Ett annat typ av skalskydd är sensor för glaskross. En sådan sensor är en mikrofon som monteras i ett rum med mycket fönster, t.ex uterum, som vid aktivt läge larmar om den hör fönsterkross.

Fler möjligheter och hjälp framöver

Moderna larm har även fler komponenter som är bra. Exempelvis smarta övervakningskameror, vattenlarm som du placerar under diskbänken, brandvarnare som informerar dig om brand även när du inte är hemma.

Du kan alltid komplettera med fler enheter vid ett senare tillfälle. Till skillnad från de stora larmbolagen förändras inte månadskostnaden hos Safeland om du lägger till fler enheter.

För Premiumlarmet har Safeland även Larmväljaren. Genom att svara på ett antal enkla frågor så ger larmväljaren en guide med rekommendation på vilka komponenter du behöver.

Det kan dock vara klokt att kontakta en av Safelands experter så får du rådgivning om komponenter. Vi hjälper dig gärna!

Steg 3 – Vad skall hända när larmet löser ut?

Som larmägare får du själv information att ditt larm har löst ut direkt i appen. Därutöver finns det två typer av åtgärdstjänster. Självklart rekommenderar vi vår egen tjänst Safeland Connect; När larmet löser ut skickas det automatiskt till dina förinställda grannsamverkansgrupper i appen för snabbast åtgärd. Det är lätt att komma igång och det är normalt mycket bra effekt redan vid fem stycken grannar som samarbetar. Tänk på att alla kan samarbeta med varandra, oavsett om man har larm eller inte.

Om du vill ha både hängslen och livrem föreslår vi att även koppla på larmcentral och väktartjänst. som ingår i Safelands tjänst Connect Plus. Safeland använder lokala väktarbolag som har bättre kännedom och oftast snabbare åtgärdstider, även om de nästan aldrig kan mäta sig med grannarnas hastighet.

Steg 4 – Installera larmet

När du tagit emot ditt larm är det bara installationen kvar. Även om en installatör kan göra allt åt dig, tipsar vid dig att göra det på egen hand. Då sänker du kostnaden, men det ger även ett bra sätt att bekanta dig med funktionaliteten i ditt nya hemlarm. Safeland har information på hemsidan och filmer som hjälper dig. Skulle du köra fast så svarar vi oftast snabbt på frågor.

Installationen består av två delar: konfiguration och montering.  I konfigurationen ställer du in larmets komponenter och inställningar. Monteringen i ditt hem sker med skruvar eller dubbelhäftande tejp. Om du ersätter ett befintligt larm kan du ofta återanvända borrhål vid monteringen.

Steg 5 – Sätt upp larmskyltar och dekaler

Glöm inte att fästa de brottsförebyggande dekalerna och skyltarna på ditt hem när ditt larm är aktiverat. Skyltarna som visar “Neighbourhood Watch Alarm” eller information om er kameraövervakning kan vara extra skrämmande för tjuvarna.

Vi hjälper dig!

Kontakta oss eller starta ditt larmbyte på egen hand här.

´Safeland kan erbjuda konfiguration av Premiumlarmet i hela Sverige, samt även installation i flera delar av Sverige.

Dela inlägg

Kundvagn0
Din kundvagn är tom!
Fortsätt handla