Kom igång: Inställningar för Safelands larm från Ajax Systems

Kom igång: Inställningar för Safelands larm från Ajax Systems

Dela inlägg

Installationen av Safelands larmsystem från Ajax Systems är i grunden enkel. Eftersom systemet är flexibelt med många möjligheter finns det dock ett antal olika val av inställningar där man behöver vägledning. Här ger vi tips på några vanliga inställningar.

Ställ in fördröjning vid inpassering

Inpasseringstid, eller “fördröjning vid inpassering”, är den tid du har på dig att larma av systemet innan larmet löser ut. Normalt har man fördröjning aktiverad för de sensorer som finns mellan dörren och knappsatsen, normalt dörrmagneten och rörelsesensor i hallen. Vi tipsar att ha en längre inpasseringstid inledningsvis men att du sedan när ni vant er vid larmsystemet så kan ni förkorta den till rätt nivå, ofta 20 sekunder.

Inställningen sker i två steg. Först aktiverar du lämplig tid i sensorerna som ska vara i inpasseringsläge (normalt i hallen), Därefter ställer du in ljudbilden i sirenen. Bilden nedan visar inställningarna i dörrmagneten, men samma metod fungerar även för rörelsesensorer.

Inställningar dörrmagnet Ajax

Fördröjning vid utpassering

De flesta aktiverar larmet när de står i hallen för att därefter lämna sitt hem. Då behövs fördröjning på aktiveringen av larmet tills man har kommit ut och stängt dörren (dörrmagneten åter sluten). Ställ därför in fördröjning på de komponenter som skall vara “immuna” mot larmet under den tiden. Denna tid kan vara längre eftersom det är osannolikt att någon bryter sig in i ditt hem när du just lämnat.

Påminnelse vid inpassering och utpassering

Steg två är att aktivera ljudet i sirenen. För att du skall veta att larmet är aktivt, alternativt är på gång att bli aktiverat, har du möjlighet att få ett påminnelsepip i inomhussirenen under fördröjningen. Det gör du så här i Ajax-appen: Enheter -> Inomhussirenen – > Inställningar. Aktivera “Pip på fördröjning” och “Ljudsignal vid aktivering/inaktivering” om du önskar ett bekräftelseljud.

Inställningar Ajax larm

Seriekoppla brandvarnare

Om det brinner i källaren kan du få de övriga brandvarnare att lösa ut automatiskt, utöver larmet i appen. Här är systemet smart. Vi tipsar om att den “upptäckande” brandvarnaren larmar först, för att därefter övriga brandvarnare larmas med en fördröjning.

Dessa inställningar gör du inte på brandvarnarna, utan i centralenhetens inställningar. Centralenhet -> Inställningar -> Service -> Inställningar för branddetektorer. Bilden nedan visar inställningarna:

Nattläge på enheterna

Nattläget eller hemmaläge på larmet ställer du in för att du skall kunna röra dig i huset men samtidigt ha vissa sensorer aktiva. Inställningarna av nattlaget kan du ändra närsomhelst, men de aktiveras automatiskt när du trycker på fjärrkontrollens nedre vänstra knapp. Välj de sensorer du skall ha aktiva vid nattläget. Normalt är det alla dörrmagneter och rörelsesensorerna i de rum du inte befinner dig på natten. Aktivera “Nattläge” under inställningar på varje enhet.

Du kan anpassa fördröjningen vid nattläget på sensorns inställningar och ljudet vid aktivering av nattläget i sirenen.

Koppling av larmet till grannsamverkan i Safeland-appen

Kopplingen till larmtjänsten Safeland Connect så att ditt brand- eller inbrottslarm skickas till familj och vänners Safeland-app, vilket fungerar som en chatt-app för larm och grannsamverkan. De behöver inget tillgång till Ajax-appen och Safeland-appen är gratis. Du beställer tjänsten här och sedan leder flödet dig igenom steg för steg.

Lycka till!

Dela inlägg

Kundvagn0
Din kundvagn är tom!
Fortsätt handla