Så agerar du om brandlarmet går hos grannen

Så agerar du om brandlarmet går hos grannen

Dela inlägg

Grannen – i många fall skillnad mellan liv och död

Grannarna kan göra större skillnad efter 8 minuter än vad ett fullt utrustat brandförsvar klarar av efter 15 minuter. Därför rekommenderas grannkopplade brandvarnare av forskare och av räddningstjänster. Här reder vi ut hur du som granne bör agera om du fått larm i Safeland-appen att grannens brandvarnare löst ut.

Branden börjar med rök

Brandvarnaren löser oftast ut innan branden startat. En aktiverad brandvarnare kan ha löst ut av många olika anledningar.  Som granne kan man då se in i fastigheten och göra en bedömning om orsakerna till varför brandvarnaren har startat. Är det rökutveckling i köket så beror det sannolikt på kvarglömd mat i spis eller ugn. Då kan i många fall grannen åtgärda orsaken direkt och inget samtal till 112 behövs.

Om det brinner

Eftersom bränder kan te sig på många olika sätt behöver man som granne göra en bedömning vid varje aktuell situation, samt vilken ordning olika insatser skall göras.

Varje sekund räknas. Handlar du på rätt sätt kan du motverka att en totalbrand utbryter. Lyckas du med det ökar chansen att rädda liv och egendom.

Här är Brandskyddsföreningens rekommendationer

  • Rädda först dem som är i livsfara – men utsätt dig inte för risker. Kom ihåg att den giftiga röken alltid stiger uppåt. Ta dig ner under röken – nere vid golvet är det lättare att se och andas. Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus. Om du kommer till en stängd dörr – öppna den inte utan att först ta reda på om det brinner på andra sidan. Känner du på dörren upptill och den är varm brinner det förmodligen på andra sidan. Stäng alla dörrar bakom dig. Stängda dörrar hindrar branden från att sprida sig snabbt och gör att räddningstjänsten vinner tid. Gå till återsamlingsplatsen.
  • Varna alla dem som hotas av branden så att de också kan sätta sig i säkerhet.
  • Larma räddningstjänsten genom att ringa 112. Möt upp räddningstjänsten när de kommer.
  • Släck branden om du bedömer att du klarar det. Använd en brandsläckare och rikta mot glöden – inte på lågorna.
Dela inlägg

Kundvagn0
Din kundvagn är tom!
Fortsätt handla