Vilken Ajax Hub passar dig?

Vilken Ajax Hub passar dig?

Dela inlägg

Den här artikeln hjälper dig att välja rätt hubb när du köper Safelands Premiumlarm. Vi vägleder dig genom att förklara de viktigaste skillnaderna mellan hubbarna från Ajax. Safelands larmpaket innehåller Hub 2 som standard men där det även går att uppgradera till Hub 2 Plus. Sammanfattningsvis rekommenderar vi Hub 2 eller Hub 2 Plus.

Hubbarna har många likheter

Först och främst. Det finns inga dåliga produkter från Ajax. Samtliga hubbar har stöd för alla traditionella komponenter och du hanterar ditt larm på samma sätt med samma app. Alla hubbar stöd för att integrera Ajax med externa övervakningskameror genom en erkänd standard (RTSP).

Jämförelser Ajax Hubbar

Jämförelser mellan Ajax hubbar

Ajx Hub – första generationens centralenhet

Ajax Hub, dvs standardskyddet, är rätt för dig som vill ha ett utmärkt hemlarm där du inte är i behov av Ajax rörelsesensor med inbyggd kamera, Ajax MotionCam eller Ajax MotionCam Outdoor. Du kan även med denna hubb få stöd för videofilmer. Du kan koppla till 100 enheter till hubben och 50 användare, så det ger stöd även åt större villor och familjer. Ajax beslutade att fasa ut denna hubb under 2021, vilket innebär att den numera endast finns till försäljning som Startpaket. Eftersom denna hubb fasas ut och att den inte kommer erbjudas samma uppgradering av mjukvaran eller stöd för kommande produkter, rekommenderar vi någon av de övriga hubbarna.

Ajax Hub Plus

Den här hubben passar främst dig med företag som har många anställda eller enheter, eller för dig med särskilda behov. Ajax Hub Plus har samma funktionalitet som Hub med några skillnader:

  • Högre processorkraft och mer RAM-minne
  • Ytterligare en SIM-slot för dubbla GSM-uppkopplingar – både 2G och 3G
  • Ökad kommunikationsfrekvens med de olika enheterna
  • Upp till 150 detektorer, 50 kameror och 99 användare
  • Möjlighet att använda dubbla internetleverantörer, en med Ethernet och en annan med WiFi

Av ovan funktioner kanske låter bra på pappret, men fundera på om du verkligen behöver dem. Eftersom larmet hanterar små mängder data, och redan väldigt fort, så är resultatet av ökad processorkraft minimal. För de flesta räcker en GSM-kanal. 2G-nätet kommer leva kvar till 2025 (läs vår artikel om när GSM-näten stängs ner). Hub Plus kan även koppla upp sig mot Internet med WiFi, vilket för många är den största anledningen att de väljer Hub Plus. Det är dock alltid att föredra att uppkoppling sker med vanlig nätverkskabel.

Ajax Hub 2

Hub 2 är den nya och den verkliga utmanaren till Hub. Den ärver de flesta egenskaper som Hub har, men Hub 2 har även stöd för det nya nätverksprotokollet Wings, som är till för att överföra bilder från rörelsesensorn med kamera, Ajax MotionCam. Begränsningen med Hub 2 är att den inte har stöd för mobilt 4 G.

Ajax Hub 2 Plus

Det här är Hub Plus-versionen av Hub 2. Den är utrustad med stöd för MotionCam och uppkoppling till Internet genom WiFi. Det är den enda hubben som har stöd för GSM 4G, dvs LTE-teknologin. Om du är i behov av mobil uppkoppling och vill vara säker på att den har stöd när 2G och 3G-nätet fasats ut, så rekommenderar vi denna Hub 2 Plus.

Ajax Hub 2 (4G)

Denna stöd är lik Hub 2 med skillnaden av att den även har 4G modem, vilket möjliggör mobil uppkoppling även då 2G och 3G-näten har lagt ner.  Vi har dock inte tagit in den i sortimentet efter priset är nästan lika som Hub 2 Plus och då är Hub 2 Plus ett mycket bättre köp.

Ajax Hub – första generationens centralenhet

Denna hubb fasas ut och att den inte kommer erbjudas samma uppgradering av mjukvaran eller stöd för kommande produkter, rekommenderar vi någon av de övriga hubbarna. Du som har köpt denna hubb kommer fortsatt kunna använda den med de traditionella komponenterna från Ajax, däremot har den inte stöd för Ajax senaste produkter.

Ajax Hub Plus

Denna hubb säljer inte mycket längre. Anledningen är att Hub 2 Plus har samtliga dessa egenskaper samt en del fler. Prisskillnaden är dessutom liten.

Notering till som älskar hemautomation

I operativsystemet för hubbarna finns det stöd att göra för att göra scenarios för att automatisera hemmet, exempelvis med WallSwitch och Socket.  ( Läs mer här ). Antalet scenarios som är möjliga att bygga skiljer sig mellan hubbarna: 5 st för Hub, 32 för Hub 2 och 64 st för Hub Plus och Hub 2 Plus. Notera att Safeland Connect  som ger stöd för hemautomation fungerar för samtliga Ajax hubbar. .

Mer läsning

Här kan du läsa mer, se priser och  beställa alla komponenter. Kom ihåg att i Safelands larmpaket går det att uppgradera till den hubben som passar dig bäst.

Dela inlägg

Kundvagn0
Din kundvagn är tom!
Fortsätt handla