Den snabba insatsen räddade Eriksen

Eriksen räddad vid hjärtstopp

Den snabba insatsen räddade Eriksen

Dela inlägg

Se till att få hjälp inom 3 minuter!

I lördagens fotbollsmatch mellan Danmark och Finland i EM 2020 drabbades Danmarks stjärna Christian Eriksen av ett plötsligt hjärtstopp. Läkare var på plats inom en minut och hjärt- och lungräddning var igång inom 2 minuter. Den snabba insatsen räddade Christian Eriksens liv. Här skriver vi några handfasta tips om hur ni kan förbereda er när något liknande sker, samt vikten av att förbereda sig mentalt.

Det var en stor lättnad att Eriksen överlevde den hemska händelsen. I normalfallet leder ett hjärtstopp tyvärr inte till att personen överlever. Det tar helt enkelt för lång tid för den drabbade att få hjälp.

Hjärtstoppslarm vanligt i Safeland

Räddningstjänster i Sverige larmar om hjärtstopp till användare i Safeland (läs mer om metoden CIP), som befinner sig i närheten av en skadeplats. Deras insatser är ofta avgörande. Ni behöver dock inte ha en räddningstjänst som skickar larm vid hjärtstopp. Det är enkelt sätta upp tillsammans med dina grannar.

Det är upp till dig och dina grannar – Bygg ert nätverk

Safeland erbjuder teknologin, helt gratis. Det enda ni behöver göra är att ladda ner appen och aktivera platstjänster samt pushnotiser. Fler grannar med appen innebär större chans att få någon snabbt på platsen. Att rekrytera grannar är enkelt, gör ett inlägg i er lokala Facebook-grupp och be grannarna att ladda ner appen.

Förbered dig mentalt

Många tycker att HLR är otäckt. Hjärtstopp är dock så allvarligt tillstånd att du inte kan förvärra situationen. Bestäm dig redan nu för hur du skall agera nästa gång det inträffar för en familjevän, vän eller helt okänd. Om du har bestämt dig på förhand kan du omedelbart agera i den akuta situationen.

I Safeland finns öppna hjärtstartare markerade på kartan

Vi rekommenderar att första personen tar sig direkt till platsen för att göra HLR. Ta dock reda på var er närmaste hjärtstartare (defibrillator) finns, är den på vägen så ta med den. Kom ihåg att vissa hjärtstartare inte alltid är tillgängliga, exempelvis de i köpcentrum. I Safeland markeras tillgängliga hjärtstartare som gröna.

Sätt upp en målsättning om att alla som larmar i ert område skall få hjälp inom tre minuter – tillsammans räddar ni liv!

Dela inlägg

Kundvagn0
Din kundvagn är tom!
Fortsätt handla