Safelands forskningsprojekt utsett till ett av Sveriges viktigaste

Safelands forskningsprojekt utsett till ett av Sveriges viktigaste

Dela inlägg

Kungliga Ingenjörs Vetenskapsakademin (IVA) utser varje år de främsta forskningsprojekten med potential att skapa stor nytta. Akademin förespråkar att forskningsvärlden och näringslivet samarbetar för att nå bästa effekt.

Tillsammans med Linköpings Universitet genomförde Safeland under 2019-2020 ett forskningsprojekt, finansierat av MSB och Brandskyddsföreningens stiftelse Brandforsk. Projektet vidareutvecklade och utvärderade metoderna “Första insats genom Civila Insatspersoner” och “Brandsamverkan genom uppkopplade smarta brandvarnare”. Resultatet av utvärderingen visar tydliga evidens på att metoden gör stor skillnad inom flera kategorier av olyckor, såsom brand, trafikolycka eller hjärtstopp.

Digitaliseringen grundlägger ett starkt civilt samhälle

Det finns flera förklaringar bakom framgången av metoden, vilken baseras på grundläggande mänskliga principer och teknisk utveckling:

  • De flesta människor vill gärna hjälpa andra – Att tillvara på den underutnyttjade hjälpsamheten i samhället är metodens styrka 
  • Genom att utrusta civila personer med teknologi där de får larm i sina telefoner vid en olycka eller incident i närheten, kan många olyckor förhindras eller lindras
  • Smarta sensorer kan skapa larm långt innan de upptäcks av en annan människa

Rapporten visar att räddningsorganisationers befintliga förmågor behöver kompletteras med resurser för första insats, på platser där olyckor kan uppstå, det vill säga på platser där människor bor. 

Första insatsen snabbare än någonsin

Per Källgården, grundare av Safeland och medförfattare av forskningsrapporten: 

“Genom mobiltelefoner kan vi larma frivilliga om de befinner sig i närheten av en olycka. De kan i appen kommunicera direkt med varandra. Dessutom, smarta sensorer skapar larm i ett mycket tidigt skede. Det innebär att vi kan reducera tiden till den första viktiga insatsen med upp till 80%, vilket kan vara helt livsavgörande i många situationer.”

Planen är att vidareutveckla metoden och teknologin ytterligare så att fler organisationer och tillämpningar kan ske.

Vill du veta mer?


Har du frågor eller vill veta mer om Safeland? Hör av dig till oss via formuläret nedan!

Dela inlägg

Kundvagn0
Din kundvagn är tom!
Fortsätt handla