Kameraövervakning AirBnB – vilka regler gäller för dig som hyr ut din bostad?

kameraövervakning hemma AirBnB - vilka regler gäller vid uthyrning av bostad?

Kameraövervakning AirBnB – vilka regler gäller för dig som hyr ut din bostad?

Dela inlägg

DESSA REGLER GÄLLER FRAM TILL 30e APRIL 2024. FÖR REGLER DÄREFTER HÄNVISAR VI TILL DENNA ARTIKEL.

AirBnB är ett populärt alternativ i Sverige och gör det enkelt att hyra ut sin bostad. Men vad gäller för kameralarm vid uthyrning? För att värdar och hyresgäster ska känna sig trygga är säkerhetsåtgärder som övervakningskameror tillåtna, så länge det uppfyller vissa villkor. Exempelvis är dolda kameror inte tillåtna och det har uppmärksammats obehagliga fall av otillåten, dold övervakning. 

Vilka regler gäller vid kameraövervakning hemma vid uthyrning? 

Det är lagligt att filma och fota i hemmet och på tomten för privat användning. Du behöver därför inte ansöka om tillstånd. Eftersom privatpersoner inte omfattas av dataskyddsförordningen, GDPR, ställs heller ingen administrativ börda. Vid andrahandsuthyrning som AirBnB behöver säkerhetsåtgärder som övervakningslarm vara tydligt angivet i annonsbeskrivningen och inte inkräkta på en annan persons integritet. 

Tillåts:

  • Enheter som är inte är dolda och som endast övervakar gemensamma utrymmen. Dessa enheter bör installeras på ett synligt sätt och anges i annonsbeskrivningen.

Tillåts inte:

  • Dolda enheter som övervakar gemensamma utrymmen
  • Enheter som finns i eller övervakar privata utrymmen. (t.ex. sovrum, badrum eller gemensamma utrymmen som används som sovutrymmen). Frånkopplade enheter är tillåtna så länge de är avstängda och hyresgäster informerade om dessa. 

Tips på larm- och övervakningskameror som uppfyller AirBnB’s villkor


Hemlarm helt utan kameror 

Endast rörelsesensorer utan bilder som reagerar på värmen som eventuella tjuvar alstrar.
Se larm utan kamera 

Larmkameror som endast tar bilder vid utlöst larm
För dig som vill garantera att hyresgäster inte övervakas i onödan men som vill få information vad som händer i ditt hem vid exempelvis inbrott. Kameran aktiveras endast vid larm och att det rör sig någon framför. Om kameran löser ut aktiveras även sirenen, vilket innebär att den som utlöser larmet får reda på när bilder har skickats. Se larmkamera inomhus respektive larmkamera utomhus 


Har du frågor eller vill veta mer om Safeland? Hör av dig till oss via formuläret nedan!

Dela inlägg

Kundvagn0
Din kundvagn är tom!
Fortsätt handla