Kan man ladda elbilen vid fritidshuset?

ladda elbilen

Kan man ladda elbilen vid fritidshuset?

Dela inlägg

Om du planerar att ladda elbilen vid ditt fritidshus och det inte finns en installerad laddbox där, är det viktigt att du tar några saker i beaktning för att undvika brand och andra säkerhetsrisker.

Tänk på detta när du ska ladda elbilen under semestern

  1. Kontrollera elanläggningen: Innan du börjar ladda bilen är det viktigt att undersöka om elanläggningen klarar av den extra belastningen. Äldre hus eller okända byggnader bör särskilt beaktas för att undvika eventuella brister i elsystemet som kan leda till överbelastning och brandrisk.
  2. Undvik att ladda från vanliga eluttag: Schukouttag, som används för vanliga hushållsapparater, är inte avsedda för regelbunden och långvarig elbilsladdning. Det bästa är att planera din resa och ta reda på alternativa laddningsmöjligheter, till exempel köpcentra eller restauranger som erbjuder laddningsstationer för elbilar.
  3. Säkerställ korrekt dimensionering av elsystemet: För att undvika problem med att ladda direkt från eluttag är det viktigt att säkerställa att elsystemet är rätt dimensionerat för elbilsladdning. Det kan innebära att du behöver uppgradera elsystemet, installera dedikerade laddningsstationer eller konsultera en kvalificerad elektriker för att utvärdera husets kapacitet och eventuellt behöva förstärka elsystemet. Det rekommenderas alltid att rådfråga ett elföretag som är registrerat hos Elsäkerhetsverket för att få en säker och effektiv laddningslösning för din elbil.
  4. Var uppmärksam på varningssignaler: När du använder schukoladdare från vanliga eluttag ökar belastningen, vilket kan resultera i att sladdar och uttag blir onormalt varma. Om du märker en bränd lukt är det viktigt att vara extra uppmärksam. Om du absolut måste ladda från ett vanligt eluttag och inte har möjlighet att kontrollera elanläggningen, bör laddningen ske under uppsikt för att snabbt upptäcka eventuella problem.
  5. Installera jordfelsbrytare och brandvarnare: För att öka säkerheten rekommenderar Elsäkerhetverket att installera jordfelsbrytare och brandvarnare. Det är också viktigt att regelbundet testa dem för att säkerställa att de fungerar korrekt. Med uppkopplade brandvarnare kan du däremot få larm direkt till mobilen via en app och se batteristatus. Detta säkerställer fungerande brandvarnare året runt och du blir notifierad även när du inte är på plats vid brand.

Har du frågor eller vill veta mer om Safeland? Hör av dig till oss via formuläret nedan!

Dela inlägg

Kundvagn0
Din kundvagn är tom!
Fortsätt handla