Kliv ner från stolen, sluta testa brandvarnaren!

Fallolycka

Kliv ner från stolen, sluta testa brandvarnaren!

Dela inlägg

Ofullständigt test får motsatt effekt

Äldre personer löper upp till 45 gånger förhöjd risk att dö i bränder. Orsaken är att äldre personer har reducerad förmåga att upptäcka och hantera bränder. Många brandförebyggare uppmuntrar även äldre personer att testa brandvarnaren genom att klättra upp på en stol för att trycka på en knapp – ett livsfarligt test som dessutom inte verifierar att brandvarnaren fungerar.

Äldre person utsätter sig för fara vid test av brandvarnaren.

Metoden för test av brandvarnare är bristfällig

För att en brandvarnare skall fungera behövs stöd för ett flertal funktioner där följande tre är avgörande:

  1. Brandvarnaren skall upptäcka rök
  2. Den skall ha ett fungerande batteri
  3. Sirenen skall ljuda högt

Det vanligaste sättet att testa brandvarnare verifierar endast 2 och 3. Om den boende har slipat golvet finns det risk att brandvarnarens rökkammare är smutsig och den optiska sensorn därför inte upptäcker rök, trots att den har fungerande batteri och siren. Testet riskerar att skapa en falsk trygghet.

Om testet skall fylla ett värde behöver de utföras med rökspray, vilket finns att köpa på flera välsorterade butiker.

Moderna brandvarnare testar sig automatiskt

Moderna brandvarnare är “smarta”, vilket innebär att de kan diagnostisera sig själva löpande. De är uppkopplade så att den boende får larm i sin telefon även om personen inte är hemma. Ägaren av brandvarnaren vet att brandvarnaren fungerar och blir informerad genom en pushnotis om något behöver åtgärdas.

Över 1000 personer dör årligen i brand- och fallolyckor

I Sverige omkommer ca 100 personer i bränder och 1000 personer i fallolyckor årligen. Det är 5 gånger fler än i trafiken. Antalet förolyckade i bränder är inte jämnt fördelad över befolkningen, vilket även gäller för fallolyckor. Fungerande brandskydd är viktigt, men fallriskerna från tester i taket innebär betydande fallrisker.

Uppkopplade brandvarnare gör stor skillnad vid larm

Den uppkopplade brandvarnaren har även en annan viktig funktion. Larmet tas emot även om den boende gått hemifrån eller om personen inte har fysisk förmåga att agera. En granne eller anhörig får larmet i sin mobil och kan göra helt avgörande skillnad genom att branden upptäcks i ett så tidigt skede.

Säkerställ fungerande brandvarnare över tiden. Möjliggör snabb åtgärd genom att beställa dina uppkopplade brandvarnare här ->


Har du frågor eller vill veta mer om Safeland? Hör av dig till oss via formuläret nedan!

Dela inlägg

Kundvagn0
Din kundvagn är tom!
Fortsätt handla