Appen Safeland hjälper grannar att stoppa inbrott i Valö

Appen Safeland hjälper grannar att stoppa inbrott i Valö

Dela inlägg

Vad fick er att starta med Safeland?

Vi hade under lång tid stora problem med stölder och inbrott i Valö. Vi är en socken med en stor del lantbrukare där det finns stöldbegärliga maskiner och utrustning. Tjuvarna var skickliga och mycket snabba och försvann i snabb fart när de upptäcktes. Vi behövde göra något åt situationen, polisen är långt bort, så vi grannar behövde agera. Vi fick tips om Safeland och förstod att det var en bra möjlighet.

Hur kom ni igång?

Vi började med en liten grupp som testade och gick igenom alla funktioner i appen. Vi såg att allt fungerade bra och att det var enkelt. Efter det var det inga problem att motivera resten av grannarna till att gå med i gruppen. Nu är det ca 200 personer i som är med, vilket är en stor del av alla som bor här. I gruppen arbetar vi uteslutande med brott. Vissa av grannarna har skapat mer lokala grupper där de samverkar.

Beskriv hur ni samverkar?

Eftersom det finns så många vägar här i området har det varit lätt för tjuvarna att hitta flyktvägar. Men nu när vi har Safeland så kan alla hjälpas åt. När det röda larmet går i Safeland kan grannarna ta sig ut till vägen för att filma eller ta bilder på bilar som passerar. För en tid sedan tog några grannar bilder av en flyktbil som senare skickades till Polisen, så att de kunde göra sitt arbete. Det kan ju även hända att en bonde skulle “råka” få motorstopp på flyktvägen, säger Kent med ett skratt.

Vi är noggranna med att inte ingripa vid inbrott, men det är viktigt att vi syns för att förebygga brott. När vi ser en person som verkar ha dåliga avsikter brukar det räcka med att ställa en trevlig fråga, t.ex. om han söker efter något. Då brukar de ge sig iväg.

Används Safeland i andra situationer än vid inbrott?

Vårt fokus med Safeland är att bekämpa brott, men det händer att vi använder Safeland till annat. Det var t.ex. en häst som rymde här för ett tag sedan, då använde vi Safeland för att snabbt kunna hitta hästen. – det var bra!

Hur kommunicerar ni i Safeland?

Det mesta av vår samverkan här i Valö sker i våra egna Safeland-grupper, men ibland när man vill nå ut lite bredare lägger vi ut offentliga händelser på kartan. Vid ett tillfälle när jag var i Hargshamn, där de också använder Safeland, fick jag ett offentligt larm om ett pågående inbrott i närheten och hade då möjlighet att hjälpa till, trots att jag inte bor där.

Vad händer härnäst?

Vi kommer fortsätta att hjälpa varandra genom Safeland på samma sätt som vi gör nu. Nu pratar vi även om att använda Safeland i båtklubben. Där har vi haft problem med stölder och vi tror att det skulle vara ett bra komplement och ett stöd till de som går båtvakt.

Hur ser inbrottssituationen i Valö ut nu?

Inbrottsvågen är över! Tjuvarna har fått kalla fötter och drar sig sannolikt för att sätta sin fot här igen. Om de återkommer behöver de rejält varma kängor, säger Kent glatt.

Har du en historia om hur Safeland hjälpt dig eller ert område? Kontakta oss då gärna här.


Har du frågor eller vill veta mer om Safeland? Hör av dig till oss via formuläret nedan!

Dela inlägg

Kundvagn0
Din kundvagn är tom!
Fortsätt handla