Tips för en trygg julhandel

Tips för en trygg julhandel

Dela inlägg

När du handlar i butik för julhandel

Det kan vara trångt och stressigt i julhandeln, vilket gynnar ficktjuvar och bedragare.

Ett vanligt sätt att komma åt dina pengar på kontot är att någon först står bakom dig i kön till antingen kassan eller bankomaten, för att kunna se när du slår in din kod. Därefter följer någon efter dig för att stjäla dina kort utan att du märker det. Sedan är det bara för bedragararna att gå till närmsta bankomat och tömma ditt konto.

– Dölj koden med handen när du betalar
– Förvara plånbok eller bankkort svåråtkomligt
– Lämna inte heller julklapparna obevakade, exempelvis i bilen

När du handlar på nätet

Hemma är det ju inte lika trångt som ute i handeln och förhoppningsvis sitter du i lugn och ro för att köpa julklapparna på nätet.

Anonymiteten på internet kan dock utnyttjas av bedragare. De kan exempelvis skapa falska företagssidor, eller publicera falska annonser och erbjudanden på andra företags äkta hemsidor.

Gör en Google-sökning om du inte känner till eller har handlat från företaget tidigare. Om företaget tidigare förekommit i bedrägliga sammanhang, dyker det troligen upp på någon varningssida.

Var misstänksam mot nätbutiker som erbjuder varor och tjänster till mycket lägre priser än normalt. Låter det för bra för att vara sant, så är det troligen det. Risken är att leverans av vara eller tjänst uteblir, eller att det är en vara av tveksam kvalitet.

– Gör en Googlesökning på företaget
– Undersök noga annonser som är “för bra för att vara sant”

När du handlar via privat annons

Både innan och speciellt efter julafton kan bedragare använda sig av annonssidor, såsom Blocket och Tradera. Oavsett om ni är ute i sista stund eller vill göra ett klipp på oönskade julklappar så gäller det att vara på sin vakt.

Betala aldrig i förskott till någons privata konto, då det sker bedrägerier både i eget namn och via så kallade “målvakter”. Det är säkrare att träffa säljaren personligen så ni har möjlighet att undersöka det ni planerar köpa. Fråga alltid efter kvitto eller garantisedel om varan påstås vara nyinköpt så att ni inte stödjer den svarta marknaden.

Om möjligt så använd någon av aktörerna som erbjuder säkra betalningslösningar om varan ska skickas till er.

– Betala aldrig i förväg till ett privat konto
– Undersök varan och kräv ett kvitto om den påstås vara nyinköpt
– Använd någon av de säkra betaltjänsterna om möjligt

Ute i sista minuten?

Om du är ute i sista minuten är risken större att du sänker garden på grund av stress eller brådska. Låt inte brådskan ge bedragare möjligheten att lyckas, även om annonsen med det där riktigt låga priset utlovar leverans innan julafton…

Och om ni har blivit utsatt så betänk att det ligger ingen skam eller skuld utan anmäl det snarast, så kanske andra undviker att drabbas de också.

Hos branschorganisationen Trygg E-handel kan ni läsa mer om säker näthandel.


Har du frågor eller vill veta mer om Safeland? Hör av dig till oss via formuläret nedan!

Dela inlägg

Kundvagn0
Din kundvagn är tom!
Fortsätt handla