Kalla Fakta rapporterar: Människor dör medan ansvarsfrågan om brandskydd fortsätter bollas runt.

Kalla Fakta rapporterar: Människor dör medan ansvarsfrågan om brandskydd fortsätter bollas runt.

Dela inlägg

Kalla Fakta rapporterar om bristfälligt brandskydd

I TV4 Kalla Fakta om bostadsbränder beskrivs fallen med Britt-Marie, Ida, Dragica, Fredrik och Kent, som omkom i sina hem. Socialtjänsten är skyldiga att erbjuda individanpassat brandskydd till personer med hemtjänst, men lägger ändå ansvaret på individen och slarvar med brandskyddet.  Programmet visade att bränderna och olyckorna kan undvikas med rätt brandskydd. Det visar även den forskningsrapport, finansierad av Brandskyddsföreningen, där Safelands teknologi utvärderas. Kommunala fastighetsbolag och socialtjänsten är medvetna om att brandskyddet är undermåligt och ålderstiget. Trots det väljer de att lägga alltför stort ansvar på de boende själva.

Enkelt och inte ens dyrt

Uppkopplade brandvarnare säkerställer själva att de fungerar. De informerar när de behöver service och när brandvarnaren löser ut kopplas information till grannar, larmcentral eller civila insatspersoner. Snabb upptäckt och tidiga första insatser stoppar bränder, ofta innan de uppstår, och räddar både liv och fastighet när de uppstår.

Ingen tar ledartröjan

Mönstret med Socialtjänstens undvikande av ansvar är vanligt när det gäller brandskyddet. Fastighetsägare lägger för stort ansvar på de boende trots att många saknar fungerande brandvarnare. Problemet är att boende inte heller tar ansvar, där sannolikt de som startar bränder är överrepresenterade.  Vi pratade med ett kommunalt fastighetsbolag som vid en inventering identifierat att 30% saknade brandvarnare, trots att de tidigare delat ut brandvarnare till samtliga hyresgäster.

Rekommendation till Kommun och Socialtjänst

Gör riktade insatser med anpassat brandskydd för personer med hemtjänst. Koppla upp brandvarnare till larmcentralen. Komplettera skyddet med Civila Insatspersoner (CIP) som ni etablerar tillsammans med kommunens räddningstjänst.

Rekommendation till Fastighetsägare

Skippa brandvarnare med teknik från 1900-talet. Det är trådlösa uppkopplade brandvarnare som gäller! En centralenhet i fastigheten säkerställer att samtliga brandvarnare fungerar och informerar när de behöver bytas. Med en digital samverkansgrupp blir grannarna informerade i sina telefoner när en brandvarnare i fastigheten löser ut. Det räddar liv och minskar skadekostnader. Läs mer om brandskydd för Fastighetsägare.

Se avsnittet och läs mer på Kalla Faktas hemsida:

“Därför dör äldre oftare i bränder” – Ledande expert inom brandskydd kräver skärpning av lagen
“Sex lagar man inte når upp till” – Brandsäkerheten faller mellan stolarna


Har du frågor eller vill veta mer om Safeland? Hör av dig till oss via formuläret nedan!

Dela inlägg

Kundvagn0
Din kundvagn är tom!
Fortsätt handla