Vad skall grannarna göra då inbrottslarmet går?

Vad skall grannarna göra då inbrottslarmet går?

Dela inlägg

Grannar kan göra mycket om ett inbrott inträffar

Vår rekommendation är att ringa 112 då man misstänker inbrott, samla bevis genom att fotografera eller andra uppgifter.  och eventuellt även följer efter tjuvarna. Sprid larmet vidare i Safeland-appen genom ett akut offentligt inlägg. Då når informationen samtliga Safeland-användare i området och det kan innebära väldigt många ögon.

Att fysiskt ingripa mot en tjuv kan medföra risker. Därför bör så kallade ”envarsgripande” ske med stor försiktighet.

Varför undviker tjuvar konfrontation med grannar?

Trots att man inte skall ingripa fysiskt är grannarna det som inbrottstjuvar fruktar mest. Professionella planerar och startar sitt inbrott genom att planera en flyktväg för att minska riskerna för konfrontation. En av anledningarna till att inbrottstjuvar undviker sammandrabbningar är att straffskalan  är mycket högre än inbrott om en sammandrabbning skulle ske. Om de blir upptäckta avlägsnar de sig normalt fort från platsen.

Varför är grannar så effektiva mot inbrott

Anledningarna till att grannar är brottsförebyggande är flera. De normalt först på plats, vilket i praktiken innebär att de är dem som mest kan påverka ett pågående inbrott. En annan bidragande anledning är att grannar är oförutsägbara. Tjuvar vet ungefär hur polis och väktare agerar vid inbrott, men för grannar har de ingen aning.

Har du Safeland Connect bör du därför sätta upp dekalerna och skyltarna synligt på din fastighet. Vilken tjuv gör inbrott i ett hus där larmet sprids till grannarna i området?

 

Dela inlägg

Kundvagn0
Din kundvagn är tom!
Fortsätt handla