Välj rätt hemlarm – Guide till bästa inbrottslarmet

Välj rätt hemlarm – Guide till bästa inbrottslarmet

Dela inlägg

I artikeln jämför vi hemlarm och hjälper dig hitta rätt larmleverantör, samt delar även med oss av några viktiga frågor du bör tänka på vid val av rätt hemlarm.

Utvecklingen av marknaden för hemlarm går mycket fort. Förr drogs larmen med kablar och vid larm utlöstes en siren på utsidan av huset. I dagens hemlarm kan du få livevideo, löpande information om vad som pågår och även möjlighet att styra utrustning i ditt hem, såsom digitala lås eller lampor.

Friköpt larm eller hyra?

Den viktigaste frågan du bör ställa dig är om du skall välja en leverantör som fixar allt och hyr ut larmet, så kallad “larmtjänst”. De vanligaste leverantörerna av larmtjänster är Verisure och Sector. De största invändningarna mot dessa aktörer är de höga månadskostnader och att systemen är stängda, vilket innebär begränsad valfrihet. Fördelarna är att det är enkelt att välja dessa då fältsäljare knackar dörr och stora marknadsföringskampanjer.

Friköpta larm kostar lite mer inledningsvis, 5000 – 15000 kr, beroende på larmets storlek och märke. Därefter är kostnaden närmast noll utan åtgärdstjänst, samt betydligt billigare även med larmcentraltjänsten.

Hyrlarm kostar över 50 000 kr under 10 år

En genomsnittlig larmtjänstkund har sitt larm i cirka 10 år, vilket innebär en totalkostnad på drygt 50.000 kr för ett standardlarm  under den perioden.

Friköpta larm kostar betydligt mindre, 5000 – 15000 kr i engångskostnad och därefter en årskostnad på 1490 kr per år för larmcentral och väktartjänst med Safelands tjänst Connect Plus. Det priset är detsamma oavsett om du väljer fler komponenter i ditt larmsystem.

Behålla larmet vid flytt?

Om ditt hemlarm är friköpt kan du ta med dig det när du flyttar och enkelt att anpassa till ditt nya hem. Du kan även överlåta det till den som flyttar in efter dig.

Skulle det redan finnas ett hyrlarm när du flyttat in är det normalt smartast att inte ta över hyravtalet, även om du får överta det utan kostnad. Risken stor att du med tiden får en hög månadskostnad för gamla produkter.

Skall jag ha larmcentral och väktare?

Det kan vara tryggt att ha larmcentral till ditt larm och du får stöd när larmet går. Larmcentralen kan vid bekräftat inbrott, exempelvis genom fotobevis, ringa 112 så att polisen kommer till platsen. Varken väktare eller polis är tillräckligt snabbt på plats för att gripa professionella tjuvar, så förvänta dig inte att de griper någon på bar gärning. Däremot kan de göra en enkel reparation av ett krossat fönster eller stänga din dörr vid inbrott.

Kameralarm eller inte?

De flesta larm har en kamera inbyggd i sin rörelsesensor, vilket innebär att du får bilder skickade till dig när en sensor löser ut. På så vis kan du eller larmcentralen se om det var en person eller ditt husdjur som löste ut larmet. Om du hyr ut ditt hem på AirBnB eller av annan anledning inte vill ha kameror i huset så går det bra även med sensorer utan kameror.

Videoövervakning

Många larm har även stöd för videofilm där du närsomhelst kan se information från ditt hem, både inomhus och tomten. Det är visst ingrepp i integriteten för dig som bor i huset, men samtidigt användbart för polisen om du haft en obehörig i ditt hus. Eftersom utvecklingen av video går mycket snabbt, priset har gått ner och tekniken är annorlunda än ditt hemlarm, rekommenderar vi att du köper en separat videokamera där du kan spela upp filmen i larmappen (se exempel). Ännu så länge bedömer vi att kameror är ett bra komplement till hemlarm, men inte en ersättning.

Vill du ha kamera på inomhus när du inte är hemma kan du koppla din kamera till ett eluttag som har en smart strömplugg vilken automatiskt stängs av när du avlarmad huset och vice versa när du larmar på.

Vad skall jag tänka på om hemlarmets app?

Många larmleverantörer har en app som de kan styra larmet med och där de får information hemifrån, vilket brukar refereras till som “Smarta Hem”. Kvaliteten och användarvänligheten på dessa appar varierar dock. Stora internationella aktörerna har normalt en bättre app, medan de mindre har en enklare variant. Vill du veta hur bra tillverkarens app är rekommenderar vi att du läser recensionerna på App Store eller Google Play.

Hur får jag snabbaste åtgärd vid brand och inbrott?

Många larm kontaktar dig vid händelse av larm, samtidigt som larmcentralen börjar agera på larmet. 

Vissa larm erbjuder möjligheten att skicka information automatiskt (exempelvis genom SMS) till grannar som du valt på förhand. En begränsning med det är att mottagarna inte får mer information om händelseförloppet, exempelvis om någon redan är på plats och konstaterat att det var ett falsklarm.

Det alternativ som vi (givetvis) förespråkar är tjänsten Safeland Connect. Genom att larmet kopplas till er lokala samverkansgrupp i Safeland kan grannar automatiskt bli informerade och uppdaterade när larmet stängs av. Personer med information från platsen kan även informera de övriga om vad som sker, exempelvis om tjuven har flytt i en viss riktning eller om det var ett falsklarm.

Safeland Connect har stöd för både friköpta larm och för hyrlarm, så det valet har du fortfarande kvar att göra.

Är det svårt att installera ett hemlarm själv?

Förr i tiden var det svårt att installera ett hemlarm. Då kommunicerade larmet med sensorerna genom kablar, vilket även var nödvändigt för att larmet skulle vara godkänt. Nuförtiden går nästan alla larm med radioteknik, vilket innebär att installationen blir mycket enklare och ditt hus behöver inte se ut som en schweizerost.

Tidigare var hemlarmen gjorda för installatörer med utbildning och det lades då väldigt begränsat med energi på att göra dem användarvänliga att installera av konsumenten.

Nya tidens larm är lätta att installera och konfigurera, även för en novis. I många fall är det så íntuitiva att du inte ens behöver en bruksanvisning. När vi på Safeland testar nya larm provar vi alltid utan bruksanvisning för att bedöma om enkelheten att installera själv.

Villa, radhus eller lägenhet – spelar det roll?

Teknikerna för larmen är i stort sett desamma för lägenheter, radhus och villor. Många hemlarm utgår från en huvudenhet där du bygger på med en eller flera sensorer.

Den stora skillnaden mellan olika hus är risken att bli utsatt för inbrott. Bor du på sjunde våningen i en bostadsrättsförening räcker det sannolikt med en larmsensor i hallen. Bor du i en villa med balkong, flera fönster mot gatan och två ytterdörrar krävs det fler sensorer.

 

Varning – Se upp för detta!

Bindningstid och inlåsning?

Många larmleverantörer erbjuder larmet nästan gratis om du tecknar ett längre avtal. När du sedan behöver byta batteri eller önskar lägga till en extra sensor eller brandvarnare tillkommer extra kostnader eller förhöjd avgift? För vissa larmtjänstleverantörer (t.ex. Säkra Larm) gör du har avbetalning av tjänsten med månadskostnaden och då blir din tjänst billigare efter det att larmet är avbetalt.

Vad händer efter bindningstiden?

Ibland äger du formellt larmet efter din bindningstid. Även om du skulle äga larmet efter bindningstiden är det i många fall i praktiken omöjligt att använda komponenterna ändå.

Dolda kostnader!

Många larmleverantörer levererar larmet med mycket låg startkostnad mot att du förbinder dig att betala en månadsavgift på ca 400 kr/månad under några år. Kostnaden ökar dock vid extrabeställningar, t.ex. en till brandvarnare eller vid underhåll av larmet samt även årliga uppdateringar av priset. Betydande extra kostnader förekommer även vid batteribyte eller om du tillfälligt behöver ta ner en sensor vid renovering.

Budgetlarm från Asien?

Det görs mycket bra produkter i Asien men även mycket skräp. Vi rekommenderar att ni köper ett larm som är certifierat med Europeiska standarder.

Sammanfattning

De viktigaste frågorna du skall ställa dig är hur mycket pengar du vill lägga på hemlarmet, samt om du kan tänka dig att montera larmet själv. När du väl har tagit denna inriktning finns det några leverantörer att välja mellan. 

Larmcentral och väktartjänster är inte fel men dina bästa väktare är grannarna. De har störst chans att förhindra ett inbrott, hjälpa till vid brand och att ta vittnesuppgifter om en tjuv kommer till platsen.

Här listar vi hemlarm som uppfyller våra krav. Givetvis har samtliga stöd för Safeland Connect.

Lycka till med ditt val,

Vännerna på Safeland!

Beställ ditt hemlarm från Safeland -> här

Mer läsning om hemlarm

Djupdykning om Väktartjänst och Larmcentral

Bengt med hjärtfel berättar om hans upplevelse av Safeland Connect


Har du frågor eller vill veta mer om Safeland? Hör av dig till oss via formuläret nedan!

Dela inlägg

Kundvagn0
Din kundvagn är tom!
Fortsätt handla