Vanligaste missuppfattningarna om Connect

Vanligaste missuppfattningarna om Connect

Dela inlägg

Tjänsten Safeland Connect är ett beprövat koncept. I grunden är det mycket enkelt, men det finns ändå många missuppfattningar. Här delar vi med av oss av de vanligaste missuppfattningarna:

Mina grannar behöver också ha larm för att Connect skall fungera

Nej, tjänsten baseras på kommunikationen i appen Safeland. Alla som är med i gruppen kan kommunicera och larma varandra utan larm. Det är dock endast de som har uppkopplade larm där utlarmning sker automatiskt.

Det kostar pengar för mina grannar

Nej, alla samverkar gratis i appen utan kostnad. Det kostar endast för de som även kopplar upp sina hemlarm.

Varför skulle mina grannar vakta mitt larm?

Digital samverkan i Safeland kretsar inte kring hemlarm. I appen kan alla larma, varna och informera varandra. Din granne kanske behöver hjälp vid något tillfälle och kan då enkelt nå er övriga snabbt och enkelt.

Jag är rädd för att generera falsklarm så att grannar behöver rycka ut i onödan

Det är ett mycket litet problem i praktiken, eftersom tjänsten Connect parkerar larmet under 30 sekunder. Under denna tid kan du avblåsa en utlarmning. Om du inte skulle hinna larma av på 30 sekunder så att larmet går ut till de i närheten, brukar ändå “skadan” vara mycket begränsad. Detta eftersom de flesta har grannar som befinner sig i närheten och som enkelt informerar övriga, “jag är här på plats, det är barnen som glömt koden, ingen fler behöver komma.”

Grannen kan skadas om hen ingriper vid ett inbrott

Trots att det är fler än 15 000 inbrott i Sverige varje år är det extremt ovanligt att en utomstående skadas fysiskt. Det finns två huvudsakliga anledningar till det:

  1. Personer som begår inbrott är proffs. De vill inte hamna i en konfrontation eftersom det då klassas som “rån” med mycket högre straffskala. Därför tar de nästan alltid till flykt när de blir upptäckta.
  2. Personer som larmas i Safeland agerar normalt på ett smart sätt. Vid misstanke stannar de en bit ifrån huset och väntar på fler grannar innan de kan undersöka närmare, alternativt ringa 112. Vi rekommenderar att aldrig ingripa fysiskt – det är Polisens jobb att gripa.

Grannen kan skadas om hen ingriper vid brand

Connect-tjänsten larmar även vid utlöst brandvarnare. Det är normalt ofarligt för en granne att agera vid detta fall eftersom:

  1. Brandvarnare löser ut vid ett tidigt skede och då finns det ofta gott om tid att agera. Därför kan en grannen med enkelt ingrepp släcka det som genererar röken, exempelvis ta bort den glömda kastrullen från spisen eller tömma en brandsläckare på nyss påbörjade branden i gardinen.
  2. Personer som inte själva är i direkt livsfara (som din granne som tar emot ett larm) agerar normalt förnuftigt. Vid Safeland-larm kommer normalt flera till platsen och kan hjälpas åt för smartast lösning.

I mitt område finns det ingen befintlig Safeland-grupp som jag kan eller vill koppla larmet till

Det är mycket lätt att starta en samverkansgrupp i Safeland om det inte redan finns en passande grupp lokalt. Vissa väljer att engagera många i närheten, medan andra föredrar att samverka med sina fem bästa grannar.

Om man inte känner någon i området, exempelvis är nyinflyttad, kan man skapa en grupp och meddela i den lokala Facebook-gruppen att det finns en Safeland-grupp etablerad för området och uppmuntra personer att gå med (läs mer här). Eftersom alla gagnas av digital samverkan (utom tjuvarna) brukar det bemötas på ett positivt sätt.

Jag bor på landet och har inga grannar i närheten

Safeland fungerar utmärkt i både stad och glesbygd. Vår erfarenhet är att digital grannsamverkan fungerar minst lika bra i glesbygd. Detta eftersom de flesta är medvetna om att utryckningstider från väktare, polis och räddningstjänst är alltför lång i mindre befolkade områden.

De flesta av mina grannar har redan larm

Alla kan vara med och samverka digitalt. Dessutom går det att koppla de flesta larm till Safeland Connect.

Dela inlägg

Kundvagn0
Din kundvagn är tom!
Fortsätt handla