Föreningen installerar 600 brandvarnare och vattensensorer för tryggheten

Föreningen installerar 600 brandvarnare och vattensensorer för tryggheten

Dela inlägg

Efter flera kostsamma vattenskador i fastigheten beslutade styrelsen i Brf Syrenen 1 i Haninge att förbättra skyddet för de 185 lägenheterna, varav 5 lokaler. Efter en tids sökning på Internet, mässor och i broschyrer hittade Nils-Gunnar Nyholm Safelands lösning för uppkopplade brandvarnare och vattensensorer. Systemet är nu under intrimning och Nils-Gunnar delar med sig av sina erfarenheter.

Flera dyra vattenskador 

Det har under senare år varit ett flertal vattenskador i våra fastigheter. Vattenläckorna har kostat vår förening stora summor – summor som hade varit betydligt lägre om läckorna hade upptäckts tidigare.

Vi sökte efter ett system med larmfunktion som upptäcker vattenläckor i ett tidigt skede, på så sätt kan vi stoppa läckan i tid. Svårigheten var att hitta en lösning som uppfyllde all våra krav och önskemål, samt passade vår budget.

Upphandlingen

Efter att träffat flera leverantörer, sökt på Internet och besökt mässor läste vi en artikel i tidningen BoBättre om en förening som hade infört Safelands system. Vi tog kontakt med Safeland och fick snabbt en bra bild av lösningen. De hade fina omdömen från andra bostadsrättsföreningar, vilket gjorde att vi kände oss trygga. I slutändan blev beslutet enkelt eftersom priset var bättre än de övriga offerterna vi tog in.

Vattensensorer placeras på golvnivå

600 brandvarnare och vattenlarm med samverkan

Behovet av vattenlarm i lägenheterna var det som fick oss att starta arbetet. Vi har sedan tidigare brandvarnarsystem hos de boende men har förstått att många inte har fungerande brandvarnare. Bränder är visserligen mer ovanliga än vattenläckor, men de kan orsaka förödande skador på egendom och även kosta liv. Vi valde därför att komplettera systemet med uppkopplade brandvarnare och Brandsamverkan. En fördel med uppkopplade larm är att vi snabbt kan se om en brandvarnare har slutat fungera.

Nu har lägenheterna två brandvarnare, samt en vattensensor som är placerad under köksledningarna. Totalt blev det nästan 600 enheter. Nästa steg blir att komplettera med brandvarnare och vattenlarm i föreningens festlokal.

Appen Safeland larmar grannarna

Grannsamverkansfunktionen var viktig för oss. Vid utlöst sensor, samt om larmet fortfarande är aktivt efter 30 sekunder sprids det till grannarna i Safeland-appen. Grannarna har möjlighet att agera direkt, långt innan någon större skada har skett. Om situationen är löst kan man som granne informera de övriga om att allt är ok.

Grannsamverkan på köpet 

Med appen kan vi kommunicera med de boende. Bostadsrättsföreningen består av åtta huskroppar. Varje huskropp har en grupp i Safeland. Eftersom de bor i samma byggnad känner de varandra ganska bra sedan tidigare och kan kommunicera direkt med varandra genom appen. Det är till dessa grupper som larmen sprids.

Vi har även en grupp som alla medlemmar kan gå med i. Det ger oss möjligheten att enkelt nå ut med information till alla boende, exempelvis vid strömavbrott eller inför helgens städning.

Inbrottslarm – utökning av funktionen?

Vi överväger nu att komplettera larmsystemet med ett inbrottslarm i föreningsrummet som ligger på nedre botten i en av huskropparna. Då kommer vi i appen även få larm om någon obehörig vistas i våra lokaler. 

Medlemmarna är nöjda

Återkopplingen från medlemmarna har varit uteslutande positiv. Medlemmarna förväntar sig att vi i styrelsen tar hand om fastigheten på ett bra sätt och skapar trygga boenden. Med denna lösning är uppfattningen att vi lever upp till det, berättar Nils-Gunnar Nyholm.

Om föreningen

Bostadsrättsföreningen Syrenen 1 är en fristående bostadsrättsförening som är belägen i Handen (centralt i Haninge kommun).

Nils-Gunnar Nyholm, Styrelseledamot och sekreterare (Till vänster i bilden)

Roffe Andersson, Ordförande Brf Syrenen 1 i Handen (Höger i bilden)

Kontakta oss om du veta mer eller få en prisinformation

Dela inlägg

Kundvagn0
Din kundvagn är tom!
Fortsätt handla