Dålig luft hemma? Så säkerställer du bättre inomhusklimat

dålig luft hemma? Så förbättrar du inomhusluft hemma!

Dålig luft hemma? Så säkerställer du bättre inomhusklimat

Dela inlägg

Visste du att de flesta av oss spenderar 90% av vår tid inomhus? Därför är det viktigt att säkerställa att du inte har dålig luft hemma. Ett felaktigt inomhusklimat kan även leda till materiella skador och dyra renoveringar. I den här artikeln reder vi ut hur dålig inomhusluft bildas och hur den kan påverka din hälsa. Samt vad du kan göra för att mäta luftkvalitén i ditt hem.

Hur bildas dålig luft hemma?

Enligt Folkhälsomyndigheten påverkas luftkvaliteten inomhus delvis av hur bra luften är som kommer in. För det andra vilka föroreningar som avges till inomhusluften från mänskliga aktiviteter, byggnaden och inredningen. Slutligen hur effektivt ventilationen vädrar ut föroreningarna. Här kan du läsa om några viktiga faktorer som påverkar inomhusluften:

  • För högt eller lågt luftflöde. Luften inomhus behöver ventileras genom att gammal luft byts ut mot ny frisk luft. Effektiv ventilation är ett sätt att exempelvis minska halterna av allergen i luften, vilket är ämnen som kan orsaka allergier för känsliga människor.
  • För fuktig eller torr luft. Hög luftfuktighet inomhus ger risk för tillväxt av kvalster och mikroorganismer och kan orsaka hälsoproblem, fuktskador och mögel. För låg luftfuktighet kan resultera i torr hals, hosta och att våra ögon blir irriterade eller inflammerade. 
  • För hög eller låg temperatur. För hög temperatur ökar trötthetssymptom och minskar koncentrationen. Den förhöjda temperaturen kan också göra att byggnadsmaterial och inventarier avger mer föroreningar. För låg temperatur kan å andra sidan leda till såväl lungproblem som skador på byggnaden.

Hur mäter man inomhusluft?

Med hjälp av en luftkvalitetsmätare för inomhusbruk kan du kontrollera luften hemma.

NYHET! Så skapar du ett hälsosamt hem med Ajax LifeQuality

Håll inomhusluften hemma ren och hälsosam för alla i familjen, samtidigt som du sparar pengar. Med den bärbara och smarta luftkvalitetsmätaren Ajax LifeQuality kan du mäta och kontrollera luftkvalitet, luftfuktighet och temperatur i ditt hem direkt från mobilen. Enheten kan placeras på såväl plana ytor som på väggar och tak, och du kan enkelt flytta enheten mellan olika rum. Ajax LifeQuality varnar vid dålig inomhusluft genom att lysa i rött, men skickar även notis till din mobil. Med det inbyggda analysverktyget kan du följa hur ditt inomhusklimat utvecklas över tid, och därmed förbättra ditt välbefinnande.

Genom att koppla ihop din luftkvalitetsmätare med andra smarta enheter i ditt hem kan du ställa in automatiska scenarion för att förbättra inomhusklimatet. Ett automatiskt scenario kan exempelvis vara att stänga av eller sätta på elementen med hjälp av en smart socket, för att säkerställa rätt temperatur. Ett ytterligare exempel är att använda Ajax Relay (reläkontakt) till att slå på ventilationen om luftfuktigheten understiger önskad nivå. Du kan skapa fler och mer avancerade scenarion där endast din fantasi sätter gränserna. Läs mer här om vad Ajax LifeQulity kan göra för dig!

Ajax LifeQuality

Har du frågor eller vill veta mer om Safeland? Hör av dig till oss via formuläret nedan!

Dela inlägg

Kundvagn0
Din kundvagn är tom!
Fortsätt handla